Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / «Όχι» στις πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη
«Όχι» στις πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη

«Όχι» στις πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη

Tην συμφωνία που αφορά στον περιορισμό της πλαστικής σακούλας μεταφοράς προϊόντων σουπερμάρκετ υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η συμφωνία αναφέρει πως τα κράτη μέλη είτε θα υιοθετήσουν αυστηρούς περιορισμούς ώστε οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται κατά μέσον όρο από κάθε πολίτη να μην ξεπερνούν τις 90 ετησίως μέχρι το 2019 και τις 40 ετησίως μέχρι το 2025, είτε ως δεύτερη επιλογή θα απαγορεύσουν το αργότερο μέχρι το 2018 τη δωρεάν διάθεση τους σε σημεία πώλησης προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, 99 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μεταφράζεται σε 200 σακούλες ανά άτομο. Πάνω από το 85% των πλαστικών σακουλών χρησιμοποιείται μόνο μια φορά, ενώ στο περιβάλλον και στην θάλασσα καταλήγει μεγάλο μέρος από αυτές. Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στην θάλασσα συχνά γίνονται αντικείμενο τροφής θαλάσσιων ειδών, αλλά ενδέχεται να αποτελέσουν και αιτία θανάτου τους από ασφυξία. Επιπρόσθετα μικροπλαστικά και παράγωγες τοξικές ουσίες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, θέτοντας σε κίνδυνο και την Δημόσια υγεία.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας είναι στην σωστή κατεύθυνση και θέτει τις βάσεις αντιμετώπισης ενός τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα με στοχευμένα μέτρα παράλληλα με την απαραίτητη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και να μην αγνοήσει το ζήτημα έως την εξάντληση της προθεσμίας”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κυκλοφοριακή αναστάτωση και έντονες διαμαρτυρίες οδηγών στη Λεωφόρο Ειρήνης - https://t.co/2YzHZJwMN7 -

  • Αντιπλημμυρικά έργα σε 12 ρέματα στην Π.Ε. Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/r6EUSYlcSX -

  • Συμπληρωματική χρηματοδότηση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου - https://t.co/3PRNdFWGVJ -

"Αλιεύοντας" την είδηση