Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » «Όχι» στις πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη
«Όχι» στις πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη

«Όχι» στις πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη

Tην συμφωνί που φορά στον περιορισμό της πλαστικής σακούλας μεταφοράς προϊόντων σουπερμάρκετ υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η συμφωνία αναφέρει πως τα κράτη μέλη είτε θα υιοθετήσουν αυστηρούς περιορισμούς ώστε οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται κατά μέσον όρο από κάθε πολίτη να μην ξεπερνούν τις 90 ετησίως μέχρι το 2019 και τις 40 ετησίως μέχρι το 2025, είτε ως δεύτερη θα απαγορεύσουν το αργότερο μέχρι το τη διάθεση τους σε σημεία πώλησης προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, 99 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μεταφράζεται σε 200 σακούλες ανά άτομο. Πάνω από το 85% των πλαστικών σακουλών χρησιμοποιείται μόνο μια φορά, ενώ στο και στην θάλασσα καταλήγει μεγάλο μέρος από αυτές. Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στην θάλασσα συχνά γίνονται αντικείμενο τροφής θαλάσσιων ειδών, αλλά ενδέχεται να αποτελέσουν και αιτία θανάτου τους από ασφυξία. Επιπρόσθετα μικρο και παράγωγες τοξικές ουσίες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, θέτοντας σε κίνδυνο και την Δημόσια .

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Οι θεωρούν πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας είναι στην σωστή κατεύθυνση και θέτει τις βάσεις αντιμετώπισης ενός τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα με στοχευμένα μέτρα παράλληλα με την απαραίτητη και ευαισθητοποίηση του κοινού και να μην αγνοήσει το ζήτημα έως την εξάντληση της προθεσμίας”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση