Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία είπαν οι βουλευτές
«Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία είπαν οι βουλευτές

«Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία είπαν οι βουλευτές

Τραγελαφικές εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες στο αρχαιότερο Κοινοβούλιο του κόσμου. Μία ημέρα μετά την καταψήφιση, για δεύτερη φορά, του σχεδίου της για το , η Τερέζα κατέθεσε πρόταση για απόρριψη του ενδεχομένου της εξόδου χωρίς με τις Βρυξέλλες τη συγκεκριμένη στιγμή, αφήνοντας όμως ανοικτή την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Προτού τεθεί η πρόταση σε ψηφοφορία, όμως, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με οριακή διαφορά 312-308 τροποποίηση διακομματικής ομάδας βουλευτών, η οποία απέκλειε το χωρίς κάτω από οποιοδήποτε σενάριο.

Αντιμέτωπη με σφοδρές και αντικρουόμενες εσωκομματικές πιέσεις, η είχε αφήσει τους της ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Οταν έχασε όμως την ψηφοφορία για την τροπολογία, προσπάθησε να τους πειθαρχήσει και τους κάλεσε να καταψηφίσουν την αναμορφωμένη πρόταση στην τελική ψηφοφορία. Η προσπάθειά της εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ: αυτή τη φορά, έχασε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά 321 ψήφων έναντι 278. Ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης δεν πειθάρχησαν και προτίμησαν την . Η της Βουλής δεν έχει ισχύ νόμου, αλλά διαθέτει μεγάλο πολιτικό βάρος, που δύσκολα θα μπορέσει να το αγνοήσει η άκρως ασταθής, πλέον, κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η Άγκελα Μέρκελ

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να ψηφίσει εκ νέου σήμερα για πρόταση αναστολής της εξόδου από την Ε.Ε. –η οποία, βάσει ψηφισθέντος νόμου, έχει ορισθεί για την 29η Μαρτίου– τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε να υπάρξει και νέα προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε δεκτική στο σενάριο της αναβολής, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο για συμφωνημένη έξοδο». Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο επιφυλακτικός. «Αν ζητήσουν παράταση, θα χρειαστεί να μας εξηγήσουν τον λόγο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στο Λονδίνο να βρει τρόπο εξόδου από το αδιέξοδο.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την ψηφοφορία, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι, αν το σώμα δεν μπορέσει να καταλήξει τις επόμενες ημέρες σε αποδεκτή από τις Βρυξέλλες πρόταση για το Brexit, τότε η αναστολή της εξόδου θα πρέπει, αναγκαστικά, να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι η Βρετανία θα υποχρεωθεί να πάρει μέρος στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι από μόνη της η παράταση της εξόδου χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο για τους όρους του Brexit δεν αποτελεί λύση και πρότεινε να αναλάβει το ίδιο το Κοινοβούλιο τον περαιτέρω χειρισμό των διαπραγματεύσεων. Ο Κόρμπιν έχει προτείνει την έξοδο από την Ε.Ε. με παραμονή, ωστόσο, της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, ενώ ισχυρές είναι οι φωνές από το εσωτερικό του κόμματός του για δεύτερο δημοψήφισμα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση