Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ο σχηματισμός της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν προχωρεί
Ο σχηματισμός της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν προχωρεί

Ο σχηματισμός της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν προχωρεί

Σήμερα, η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησε επί του σχεδίου καταλόγου των ορισθέντων επιτρόπων που της παρέσχε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τούτο έπεται σειράς επίσημων συνεντεύξεων τις οποίες η εκλεγείσα πρόεδρος διενήργησε, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με καθένα από τα πρόσωπα που πρότειναν τα κράτη μέλη ως υποψήφιους επιτρόπους.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να εγκρίνει τον εν λόγω κατάλογο, σύμφωνα με το 17 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την (ΣΕΕ), και στη συνέχεια ο κατάλογος θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αύριο, η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει την κατανομή των χαρτοφυλακίων και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να οργανώσει το έργο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό πρέπει στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του σε ολόκληρο το Σώμα των επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Του γεγονότος αυτού προηγούνται ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων στις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με το 125 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Μόλις το Ευρωπαϊκό δώσει την έγκρισή του, το διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ.

Προτεινόμενος κατάλογος ορισθέντων επιτρόπων για την επόμενη Επιτροπή

Αυστρία:
Βέλγιο: Didier Reynders
Βουλγαρία: Mariya Gabriel
Κροατία: Dubravka Šuica
Κύπρος: Stella Kyriakides
Τσεχική Δημοκρατία: Věra Jourová
Δανία: Margrethe Vestager
Εσθονία: Kadri Simson
: Jutta Urplainen
Γαλλία: Sylvie Goulard
Ελλάδα: Margaritis Schinas
: László Trócsányi
Ιρλανδία: Phil Hogan
Ιταλία: Paolo Gentiloni
Λετονία: Valdis Dombrovskis
Λιθουανία: Virginijus Sinkievičius
: Nicolas Schmit
Μάλτα: Helena Dalli
Κάτω Χώρες: Frans Timmermans
Πολωνία: Janusz Wojciechowski
Πορτογαλία: Elisa Ferreira
Ρουμανία: Rovana Plumb
Σλοβακία:
Σλοβενία: Janez Lenarčič
Σουηδία: Ylva Johansson
Ο Josep Borrell (Ισπανία) ορίστηκε Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας από το , σε συμφωνία με την εκλεγείσα Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε ως υποψήφια για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου 2019. Με βάση τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που ανέπτυξε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη στη θέση της επόμενης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πλειοψηφία 387 ψήφων κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου 2019.
Στις 23 Αυγούστου, το Συμβούλιο έλαβε επιστολή από τον εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην , στην οποία αναφέρεται ότι: «Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την την 31η Οκτωβρίου 2019, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 25 Ιουλίου, ότι δεν θα προτείνουμε επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη νέα Επιτροπή και ότι πρόθεσή μας με την απόφαση αυτή δεν είναι να εμποδίσουμε την ΕΕ να ορίσει νέα Επιτροπή. Με το παρόν επίσημο έγγραφο επιβεβαιώνω ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προτείνει υποψήφιο για το σώμα των Επιτρόπων κατά τη θητεία 2019-2024».»

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λειτουργούσε δυνατά τη μουσική μπαρ στη Ν. Αγχίαλο #ΝΑγχίαλος - https://t.co/4DyjZ1BDmw -

  • Ακυβέρνητο σκάφος στην Σκιάθο  #ακυβέρνητοσκάφος - https://t.co/fD20zjTrPl -

  • Καταγγελία για τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις των διοικητικών γραμματέων στα σχολεία - https://t.co/Woj6D3DlF7… -

"Αλιεύοντας" την είδηση