Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν
Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν

Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν

Παρά την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και της κυβέρνησης Νετανιάχου, στο Ισραήλ, το του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ομόφωνα τη συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η προβλέπει ότι, εφόσον το Ιράν εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους εκπροσώπους έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, , Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), θα αρθούν σταδιακά όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον διεθνή οργανισμό, από το 2006  έως σήμερα. Ακολούθησε ανάλογη της συμφωνίας από τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντά την αντίδραση των περισσότερων Ρεπουμπλικανών, αλλά και ορισμένων Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι θεωρούν ότι το αμερικανικό Κογκρέσο τίθεται, ουσιαστικά, ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων. Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο , ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μπομπ Κόρκερ, και ο Δημοκρατικός συνάδελφός του, Μπέντζαμιν Κάρντιν, οι οποίοι ηγούνται αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ζήτησαν την της συζήτησης στα Ηνωμένα Εθνη μέχρις ότου αποφανθεί το Κογκρέσο. Αυτή ήταν και η επιθυμία της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν καθώς προσέκρουσαν σε «τείχος» αντιδράσεων από το Ιράν, τη , αλλά και τους στενότερους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Εξασφάλισαν όμως την , για 90 ημέρες, της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που παρέχει τον αναγκαίο χρόνο στο αμερικανικό Κογκρέσο να διαβουλευθεί και να αποφασίσει.

Αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας εκφράστηκαν χθες και από το πιο ισχυρό σκέλος των σκληροπυρηνικών στο Ιράν, τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

«Ορισμένα σημεία της συμφωνίας παραβιάζουν ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το αμυντικό μας σύστημα. Δεν θα τα δεχθούμε ποτέ», προειδοποίησε ο ανώτατος διοικητής του σώματος, Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο η #MENSA προς αναζήτηση των δυνατών μυαλών - https://t.co/FZ6DGp1Wj5 -

  • Επίθεση ιερωμένου με #βιτριόλι στη Μονή Πετράκη #βιτριόλι - https://t.co/NT8sUHQG1v -

  • Μετατίθενται για τις 10 Ιουλίου οι εκλογές του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/IsjCOyNCcI -

"Αλιεύοντας" την είδηση