Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν
Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν

Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν

Παρά την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και της κυβέρνησης Νετανιάχου, στο Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ομόφωνα τη συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η προβλέπει ότι, εφόσον το εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους εκπροσώπους έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), θα αρθούν σταδιακά όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον διεθνή οργανισμό, από το 2006  έως σήμερα. Ακολούθησε ανάλογη έγκριση της συμφωνίας από τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντά την αντίδραση των περισσότερων Ρεπουμπλικανών, αλλά και ορισμένων Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι θεωρούν ότι το αμερικανικό Κογκρέσο τίθεται, ουσιαστικά, ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων. Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μπομπ Κόρκερ, και ο Δημοκρατικός συνάδελφός του, Μπέντζαμιν Κάρντιν, οι οποίοι ηγούνται αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης στα Ηνωμένα Εθνη μέχρις ότου αποφανθεί το Κογκρέσο. Αυτή ήταν και η επιθυμία της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν καθώς προσέκρουσαν σε «τείχος» αντιδράσεων από το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και τους στενότερους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Εξασφάλισαν όμως την αναστολή, για 90 ημέρες, της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που παρέχει τον αναγκαίο χρόνο στο αμερικανικό Κογκρέσο να διαβουλευθεί και να αποφασίσει.

Αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας εκφράστηκαν χθες και από το πιο ισχυρό σκέλος των σκληροπυρηνικών στο Ιράν, τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

«Ορισμένα σημεία της συμφωνίας παραβιάζουν ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το αμυντικό μας σύστημα. Δεν θα τα δεχθούμε ποτέ», προειδοποίησε ο ανώτατος του σώματος, Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη φυγόποινου στον Βόλο #σύλληψηφυγόποινου - https://t.co/tNjeuIltN7 -

  • Νεκρός οδηγός Ι.Χ. που έπεσε στη θάλασσα στην Σκόπελο #νεκρόςοδηγός - https://t.co/SxgEONUOS3 -

  • Συμμετοχή ενδιαφερομένων στην επετειακή έκδοση με θέμα «1922-2022: εκατό χρόνια από την Καταστροφή»… - https://t.co/fbKBhCXLzI -

"Αλιεύοντας" την είδηση