Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ο Νταβούτογλου πιέζει για τη βίζα
Ο Νταβούτογλου πιέζει για τη βίζα

Ο Νταβούτογλου πιέζει για τη βίζα

Οι 41 επιζώντες του προχθεσινού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης, που μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, υποστήριξαν στον ανταποκριτή του BBC ότι οι νεκροί του ναυαγίου είναι περίπου 500, αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση από κάποια επίσημη Αρχή. Οι περιγραφές, σύμφωνα με τις οποίες το συνέβη μέσα στη νύχτα ενώ διακινητές μετέφεραν τους πρόσφυγες από ένα σκάφος σε άλλο, ίσως εξηγούν την απουσία αποδεικτικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε στην Καλαμάτα ο δημοσιογράφος ουίλ Ρος, ομάδα περίπου 240 προσφύγων και μεταναστών από την Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Αίγυπτο απέπλευσε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. «Αφού ξεκινήσαμε, μας υποχρέωσαν να μεταφερθούμε σε ένα μεγαλύτερο ξύλινο σκάφος, περίπου 30 μ. μήκους, που είχε ήδη μέσα τουλάχιστον 300 ανθρώπους», είπε ο Αμπντούλ από τη Σομαλία. Το σκάφος βυθίστηκε και οι ναυαγοί διασώθηκαν από διερχόμενο σκάφος. «Η γυναίκα και το παιδί μου πνίγηκαν μπροστά στα μάτια μου», ήταν το πρώτο πράγμα που είπε ο Μουάζ από την Αιθιοπία.Το πλήρωμα του εμπορικού, με το οποίο επίσης μίλησε ο Ρος, έδωσε στο BBC φωτογραφίες από τη διάσωση και ανέφερε ότι οι αρχικά αρνήθηκαν να παραδοθούν στην Ελληνική γιατί σκοπός τους ήταν να φθάσουν στην Ιταλία.

Συνολικά φέτος 180.000 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, ενώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το προχθεσινό , έχουν χαθεί 800 ζωές. H συμφωνία – Τουρκίας, που έχει στόχο τη συγκράτηση των προσφύγων στην Τουρκία, έχει αποδειχθεί άκρως αμφιλεγόμενη από ανθρωπιστική σκοπιά, ενώ κινδυνεύει με κατάρρευση αν η δεν απελευθερώσει το καθεστώς χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από όσο η Τουρκία χρειάζεται την Ε.Ε.», είπε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «προκλητική» την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που κάνει λόγο για υποχώρηση των δημοκρατικών αρχών στην Τουρκία. «Σε αυτή τη χώρα έχουμε φροντίσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους (πρόσφυγες) για να μην ενοχλήσουν τους Ευρωπαίους. ράφει τίποτα γι' αυτό η έκθεση;» είπε ο Ερντογάν. Παράλληλα, ο Τούρκος Νταβούτογλου δήλωσε καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες ότι, αν η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία έως τον Ιούνιο, «κανείς δεν θα έχει την προσδοκία να τηρήσει η Τουρκία τις δικές της δεσμεύσεις». Ο Νταβούτογλου είπε ότι η συμφωνία είναι αυτή που έχει οδηγήσει στην παρατηρηθείσα μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά. Προκειμένου όμως να άρει η Ε.Ε. τους περιορισμούς για τη βίζα, η Τουρκία οφείλει, όπως και όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση, να τηρήσει 72 προϋποθέσεις. Κάποιες από αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη και είναι αβέβαιο αν θα έχουν εκπληρωθεί έως τον Ιούνιο. «Η απελευθέρωση της βίζας είναι ζήτημα κριτηρίων», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Τα κριτήρια δεν θα χαλαρώσουν στην περίπτωση της Τουρκίας». Το ζήτημα είναι άκρως αμφιλεγόμενο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια χώρα 75 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση