Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ο Μπόρις Τζόνσον ανοίγει τα χαρτιά του εν μέρω σεναρίων για πρόωρες εκλογές
Ο Μπόρις Τζόνσον ανοίγει τα χαρτιά του εν μέρω σεναρίων για πρόωρες εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον ανοίγει τα χαρτιά του εν μέρω σεναρίων για πρόωρες εκλογές

Ο νέος της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα τις προτεραιότητές του όσον αφορά την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές σε ομιλία του στο Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Βρετανία, εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αφού έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει για το Brexit, ζητώντας από την ΕΕ μια νέα συμφωνία διαζυγίου, ο Μπόρις Τζόνσον που ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην εσωτερική του ατζέντα, δεσμευόμενος κυρίως χθες για την σαφή αύξηση των δυνάμεων της αστυνομίας, θύμα της δημοσιονομικής λιτότητας από τότε που ανέβηκαν οι Συντηρητικοί στην εξουσία το 2010.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι προετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές με την ελπίδα να διευρύνει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, η οποία περιορίζεται τώρα σε μόνον δύο ψήφους, συμπεριλαμβανομένων των δέκα βουλευτών του συμμαχικού του μικρού υπερσυντηρητικού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ωστόσο χθες ότι αποκλείει τη διεξαγωγή εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι οι Βρετανοί έχουν κουραστεί να καλούνται στις κάλπες.

“Αυτό που θέλουν είναι να βγουν από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου”, την καταληκτική ημερομηνία που ορίστηκε έπειτα από δύο αναβολές του Brexit, το οποίο αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου. “Δεν θέλουν άλλη μια εκλογική διαδικασία, δεν θέλουν ένα δημοψήφισμα, δεν θέλουν νέες βουλευτικές εκλογές”, υπογράμμισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων AP.

Ωστόσο οι εκλογές μπορεί να προκύψουν αν οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του για να προσπαθήσουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, κάτι το οποίο δεν αποκλείει ο Μπόρις Τζόνσον.

Την Πέμπτη, ο νέος της Βρετανίας έκρινε “απαράδεκτη” τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ η Τερέζα , την οποία διαδέχθηκε, και ζήτησε ιδιαιτέρως “να εξαλειφθεί” το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία), διότι διαφορετικά η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν ότι δεν θα ξανανοίξουν την συμφωνία διαζυγίου που συνήφθη τον οέμβριο.

Ο Ιρλανδός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι κατηγόρησε χθες Παρασκευή τον Τζόνσον ότι θέτει “εκ προθέσεως” το Ηνωμένο Βασίλειο σε “πορεία μετωπικής σύγκρουσης” με την ΕΕ.

Σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον θα “εκθέσει το όραμά του για την επανεξισορρόπηση της εξουσίας, της ανάπτυξης και της παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο”, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων από την τάουνινγκ Στριτ.

Όταν ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2016, μερικές εβδομάδες μετά την ψήφο του 52% των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, η Τερέζα είχε επίσης δεσμευτεί να καταπολεμήσει τις “κατάφωρες αδικίες”. Ωστόσο η θητεία της υπέστη ανεπανόρθωτο πλήγμα από το ζήτημα του Brexit, το οποίο οδήγησε στην πτώση της, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες.

Η σύντροφος του βρετανού πρωθυπουργού μετακομίζει στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Μπόρις Τζόνσον μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας και ένα πρόσωπο που θα είναι στο πλευρό του είναι η σύντροφός του Κάρι Σίμοντς. Η φιλόδοξη τριαντάρα που έκανε τον 55χρονο “BoJo” διάδοχο της Τερέζα Μέι, μετακομίζει κατά τα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, παρά την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει έπειτα από έναν γερό καβγά που είχε με τον σύντροφό της τον περασμένο μήνα.

Πόρτες βροντούν, πιάτα σπάζουν και οι κραυγές μιας γυναίκας ακούγονται. “Παράτα με! Φύγε από το σπίτι μου!”, αυτά άκουσε ένας γείτονας του Μπόρις Τζόνσον και της Κάρι Σίμοντς τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιουνίου 2019. Ένας καβγάς που ξεσήκωσε τη γειτονιά και έκανε την αστυνομία –μετά την κλήση που έλαβε για φασαρία στη συγκεκριμένη διεύθυνση– να χτυπήσει την πόρτα του διαμερίσματος του ζεύγους. Αστυνομικοί “μίλησαν σε όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας, που ήταν όλοι πολύ καλά”, γράφει η Guardian. “Δεν διαπίστωσαν καμιά , κανένα λόγο ανησυχίας, δεν υπήρχε κανένας λόγος παρέμβασης”, όπως διαβεβαίωσε τη βρετανική εφημερίδα η αστυνομία.

Ένας καβγάς που θα μπορούσε να είχε στοιχίσει την πρωθυπουργία στον Τζόνσον, ο οποίος απ΄ό,τι φαίνεται ήταν αρκετά εριστικός. Ένα μήνα αργότερα, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην Εξωτερικών διαδέχτηκε τη Μέι έχοντας δίπλα του την κατά 24 χρόνια νεότερή του Κάρι.

Κόρη καλής οικογενείας, η Κάρι γνώρισε μια αλματώδη άνοδο στη σταδιοδρομία της ως υπεύθυνη Τύπου και διευθύντρια Επικοινωνίας του Συντηρητικού Κόμματος. Εκεί συνάντησε τον Μπόρις Τζόνσον, όταν αυτή συνέβαλε στην επανεκλογή του στη δημαρχία του Λονδίνου το 2012. Τον Σεπτέμβριο του η σχέση τους αποκαλύφθηκε και προκάλεσε σκάνδαλο. Οι φήμες που έδιναν και έπαιρναν για τη “στενή φιλία” τους, πίεσαν ασφυκτικά τον Τζόνσον και τον ανάγκασαν να παραδεχτεί την εξωσυζυγική του σχέση, προκαλώντας την οργή της 25χρονης κόρης του, Λάρα Λέτις Τζόνσον. Εκείνος αμέσως κίνησε τη διαδικασία διαζυγίου ώστε να λυθεί ο δεύτερος κατά σειρά γάμος του με τη συνομήλική του Μαρίνα Γουίλερ, δικηγόρο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, έπειτα από 25 χρόνια έγγαμου βίου.

Τότε η Βρετανία ανακάλυψε την επιρροή της Κάρι Σίμοντς στον σύντροφό της. Ο βρετανικός Τύπος ξέσπασε κατά της φιλόδοξης αντροχωρίστρας, κατά τι μεγαλύτερης από την πρωτότοκη κόρη του εραστή της. Εκείνη περίμενε να περάσει η καταιγίδα, αρνήθηκε να μιλήσει στα μμε και συνέχισε να επηρεάζει από το παρασκήνιο.

Τραμπ: Ο Τζόνσον θα είναι έξοχος στο νέο του πόστο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα είναι «έξοχος» στο νέο του πόστο, όπως είπε, σημειώνοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο «εργάζονται ήδη για μια εμπορική συμφωνία» για την μετά Brexit εποχή, η οποία ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα είναι «πολύ σημαντική».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τρεις, τέσσερις ακόμη και πέντε φορές περισσότερα με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «εμποδίστηκαν» μέχρι σήμερα να κάνουν περισσότερο εμπόριο με τους Βρετανούς εξαιτίας της «σχέσης τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι το Brexit προσφέρει μια απαράμιλλη ευκαιρία για την ενίσχυση της οικονομικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών, επιβεβαίωσε μια εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τζες Σέλντον.

Και οι δύο «δεσμεύτηκαν για μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η Σέλντον.

Ο Μπόρις Τζόνσον «θα είναι ένας έξοχος πρωθυπουργός, έχει τα προσόντα για αυτό», είπε ο Τραμπ, αποκαλώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό έναν «καλό τύπο» και «φίλο» λίγα λεπτά μετά από το τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας τους. «Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές», επισήμανε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο τον είχε ανάγκη εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε ανοιχτά επικρίνει την προκάτοχο του Τζόνσον, Τερέζα Μέι για τη διαχείριση της στο Brexit.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι Τραμπ και Τζόνσον συνομίλησαν επίσης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους για τις πρόσφατες εντάσεις στον Κόλπο και την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεργαστούν στο ζήτημα αυτό.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση