Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » O Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής προετοιμασίας & διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο
O Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής προετοιμασίας & διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο

O Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής προετοιμασίας & διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ , διόρισε σήμερα τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Γάλλο υπουργό ως επικεφαλής διαπραγματευτή, αρμόδιο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το , βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο και θα έχει στη διάθεσή του τους καλύτερους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Θα υποστηρίζεται από ομάδα γενικών διευθυντών με αρμοδιότητα στα θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο φίλος μου Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχτηκε αυτό το σημαντικό και γεμάτο προκλήσεις καθήκον. Γι' αυτήν την δύσκολη ήθελα έναν πεπειραμένο πολιτικό.

Ο Μισέλ είναι ένα έμπειρος διαπραγματευτής με πλούσια πείρα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, λόγω των θέσεων που κατείχε στο παρελθόν ως και Γεωργίας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αρμοδιότητες για την περιφερειακή πολιτική, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την εσωτερική αγορά και τις .

Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο επαφών στις πρωτεύουσες όλων των κρατών μελών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό , γεγονός που το θεωρώ πολύτιμο προσόν για τα νέα του καθήκοντα. Ο Μισέλ θα έχει πρόσβαση σε όλους το δυναμικό της Επιτροπής που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Θα αναφέρεται απευθείας σε εμένα και θα τον καλώ να ενημερώνει τακτικά το Σώμα των Επιτρόπων προκειμένου η ομάδα μου να είναι ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πρόκληση και θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια νέα εταιρική σχέση με το , μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής διαπραγματευτής θα φέρει βαθμό γενικού διευθυντή και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου 2016.

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ καθώς και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν άτυπη στις Βρυξέλλες στις 29 Ιουνίου 2016 μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμφώνησαν ως προς την ανάγκη να οργανώσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ομαλό τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της δήλωσης από την άτυπη των 27 στις 29 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με την αρχή, βάσει της οποίας δεν γίνεται «καμία διαπραγμάτευση χωρίς κοινοποίηση», καθήκον του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τις μελλοντικές εργασίες.

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επαφές με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και όλους τους άλλους συνομιλητές της ΕΕ και των κρατών μελών.

"Αλιεύοντας" την είδηση