Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ο Μαδούρο αποσύρει το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ
Ο Μαδούρο αποσύρει το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ

Ο Μαδούρο αποσύρει το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ

Αποσύρετι πό την κυκλοφορία το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της Βενεζουέλας, το τραπεζογραμμάτιο των 100 μπολιβάρ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να χτυπηθούν οι «μαφίες» που σωρεύουν χρήματα. Τη σχετική έκτακτη απόφαση υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς .

Η ανακοίνωση έγινε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μιας χώρας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και έχει από τους υψηλότερους πληθωριστικούς ρυθμούς του κόσμου, ετοιμάζεται να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα και να δώσει στην κυκλοφορία νέα νομίσματα που θα έχουν πολλαπλή αξία συγκριτικά με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.

Σήμερα τα 100 μπολιβάρ αξίζουν λιγότερα από τρία σεντ του δολαρίου και ένα τέτοιο χαρτονόμισμα είναι ζήτημα αν αρκεί για την αγορά μιας καραμέλας, ενώ ένα ολόκληρο πάκο χαρτονομίσματα διά της βίας αρκεί για την αγορά ενός χάμπουργκερ.

«Σύμφωνα με την εξουσία που μου δίνει το σύνταγμα και μέσα από τη διαδικασία της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης για την , αποφάσισα να αποσύρω το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ από την κυκλοφορία μέσα στις επόμενες 72 ώρες», ανακοίνωσε ο πρόεδρος , κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής την Κυριακή το βράδυ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, επίσης, εξήγησε ότι η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά την εκπόνηση ειδικής έρευνας που δείχνει ότι δισεκατομμύρια μπολιβάρ, σε χαρτονομίσματα των 100, έχουν συγκεντρωθεί από τις «διεθνείς μαφίες» σε πολλές πόλεις της ς, όπως εξάλλου και της Βραζιλίας.

Επίσης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι «οι κρατικές τράπεζες» είναι συνένοχες σε αυτήν τη συνωμοσία, που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της ς. Ηγετική θέση σε αυτό το σχέδιο έχει μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία «ήλθε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ». Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο δεν δημοσιοποίησε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Επίσης, ο Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο όλων των «επίγειων, θαλάσσιων και εναέριων οδών» του «μαύρου χρήματος», προκειμένου να μην επιστραφούν τα χαρτονομίσματα που εκλάπησαν από τις διεθνείς μαφίες. «Μπορείτε να μείνετε έξω με τα κόλπα και τις απάτες σας», τόνισε εν κατακλείδι ο πρόεδρος Μαδούρο και ζήτησε να καταδικαστούν οι εγκληματίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή.

Ομως η αλήθεια είναι ότι η πραγματική κατάσταση καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Ενδεικτικά, ένας πρώην διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας και νυν βουλευτής της ς, ο Χοσέ κουέρα, σε σχόλιο που ανάρτησε στο Twitter ανέφερε ότι «η τάχιστη του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει το ίδιο ποσό σε μεγαλύτερα χαρτονομίσματα», κάτι που ο ίδιος δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση