Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ο ισλαμικός εξτρεμισμός απλώνεται και στα Βαλκάνια
Ο ισλαμικός εξτρεμισμός απλώνεται και στα Βαλκάνια

Ο ισλαμικός εξτρεμισμός απλώνεται και στα Βαλκάνια

Ο ιμάμης Χουσεΐν Μπόσνιτς ζει στην πόλη Μπουζίμ της βορειοδυτικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τα 17 παιδιά του και τις τέσσερις συζύγους, μολονότι απαγορεύεται διά νόμου σε αυτή τη χώρα η πολυγαμία. Ο ίδιος ήταν και ο άτυπος ηγέτης των εξτρεμιστών ουαχαβιτών, αφού ο «επίσημος» αρχηγός τους Νουσρέτ Ιμάμοβιτς πολεμάει από το 2013 μέσα από τις τάξεις της οργάνωσης Αλ Νούσρα, συριακή εκδοχή της Αλ Κάιντα, της οποίας φέρεται να είναι τρίτος στην ιεραρχία.

Σήμερα ο Μπόσνιτς βρίσκεται στη έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για «δημόσια υποκίνηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» και «στρατολόγηση» τζιχαντιστών, αφού τόσο από το τζαμί όσο και από το Διαδίκτυο δίδασκε το Κοράνι στην πιο ακραία του εκδοχή, καλώντας τους πιστούς ισλαμιστές να ενταχθούν και να πολεμήσουν μέσα από το «Ισλαμικό Κράτος στη και το Ιράκ».

«Πάρτι» με κατάρες

Με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις ουκ ολίγες ισλαμιστικές ιστοσελίδες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έγινε «πάρτι» με ύμ (…) στους δράστες και κατάρες στους «απίστους», προκαλώντας ανησυχία στις αρχές. Σε πύλη στο Διαδίκτυο, που ονομάζεται «ειδήσεις της Ούμα» με κείμενα στη βοσνιακή , δημοσιεύτηκαν επιδοκιμασίες για τις τρομοκρατικές ενέργειες στη αλλία και απειλές κατά της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

«Η ωμή πρόσκληση συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες μέσω κάποιων ιστοσελίδων είναι μεγαλύτερο κακό από την προφορική στρατολόγηση ατόμων για ένταξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα κείμενα αυτά έχουν πάντα μεγαλύτερη επίδραση σε νεαρούς ανθρώπους» λέει ο βοηθός υπουργός Ασφάλειας της χώρας, Βιεκοσλάβ Βούκοβιτς. Το αιματηρό της Τετάρτης στο Σεράγεβο, κατά το οποίο ένας ουαχαβίτης σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βοσνίας σκότωσε σε γραφείο στοιχημάτων δύο ένστολους στρατιώτες, έναν Βόσνιο και έναν μουσουλμάνο, πυροβόλησε εναντίον υ και τραυμάτισε έναν επιβάτη και στη συνέχεια κατέφυγε στο σπίτι του όπου αυτοανατινάχθηκε με εκρηκτικά, ενέτεινε τους φόβους για διείσδυση ένοπλης τρομοκρατικής δράσης του ισλαμικού εξτρεμισμού στα Βαλκάνια.

Ομως ο ισλαμικός εξτρεμισμός όπως και στη Μέση Ανατολή, έτσι και στα Βαλκάνια δεν γνωρίζει σύνορα. Αναπτύσσεται στο θερμοκήπιο της ραγδαίας ριζοσπαστικος των παραδοσιακά φιλήσυχων μουσουλμανικών πληθυσμών, στην Αλβανία, το Κόσοβο, την ΠΔΜ, το Σάντζακ και το Πρέσεβο της Σερβίας και λιγότερο στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.

Σοβαρή απειλή

Oπως λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ευρωπαϊκών θεμάτων και ζητημάτων ασφαλείας στα Τίρανα, ειδικός σε θέματα ισλαμικής ς, Αριαν Ντουρμίσι, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ισλαμικός εξτρεμισμός αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των Βαλκανίων και της δομής των κοινωνιών τους που είναι πολυθρησκευτικές και πρέπει να βασίζονται σε λεπτές ισορροπίες ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητά τους» και «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση εξτρεμισμού στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από τον αριθμό των τζιχαντιστών που έχουν μπει στο ISIS».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση