Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ο Ερντογάν «φιμώνει» και το Cihan
Ο Ερντογάν «φιμώνει» και το Cihan

Ο Ερντογάν «φιμώνει» και το Cihan

Αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τα άκρα τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει εναντίον αντιπολιτευόμενων μέσων ς, ο Ταγίπ Ερντογάν φίμωσε χθες άλλη μια ενοχλητική φωνή: το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, το οποίο πρόσκειται στον ισχυρής επιρροής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ κιουλέν, άλλοτε στενό σύμμαχο του Ερντογάν και, από το 2013, υπ' αριθμόν 1 αντίπαλό του.

Δικαστήριο της νσταντινούπολης αποφάσισε να διορίσει τριμελή επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του γνωστού πρακτορείου, που ανήκει στον εκδοτικό όμιλο Feza Gazetecilik. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η εφημερίδα Zaman –η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας– η οποία τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο των τουρκικών αρχών, την περασμένη Παρασκευή, με μια άλλη δικαστική απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Οι νέοι διαχειριστές, που ορίστηκαν από το δικαστήριο, απέλυσαν τον διευθυντή του ομίλου Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτσί και αρθρογράφους της Ζaman, η οποία άλλαξε εν μια νυκτί γραμμή και κυκλοφόρησε, την επομένη, με λιβανωτούς για τον Ερντογάν και την κυβέρνηση ταβούτογλου.

Ο 74χρονος κιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ηγείται μουσουλμανικής αδελφότητας με μεγάλο εκδοτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο, αλλά και με ισχυρή διείσδυση στην , το δικαστικό σώμα και τη . Ο Γκιουλέν υποστήριξε τον Ερντογάν εναντίον του κεμαλικού βαθέος κράτους, αλλά ήρθε σε μετωπική ρήξη μαζί του το 2013, οπότε και εισαγγελείς οι οποίοι θεωρήθηκαν προσκείμενοι στην αδελφότητα άρχισαν για διαφθορά, οι οποίες άγγιξαν το στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την αδελφότητα «παράλληλο κράτος», την κατηγόρησε ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της κυβέρνησής του και κίνησε διαδικασία διώξεων εναντίον της.

Στις αρχές Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν έναν άλλο επιχειρηματικό όμιλο που συνδέεται με την αδελφότητα, τον όμιλο Koza Ipek, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν δύο εφημερίδες και ισάριθμα τηλεοπτικά κανάλια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση