Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Μπασάρ Ασαντ δεν δέχεται παρατηρητές του ΟΗΕ
Ο Μπασάρ Ασαντ δεν δέχεται παρατηρητές του ΟΗΕ

Ο Μπασάρ Ασαντ δεν δέχεται παρατηρητές του ΟΗΕ

Απομακρύνονται οι ελπίδες για γρήγορη εκεχειρία στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ύστερα από τη δήλωση του προέδρου Ασαντ ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία προτού ηττηθούν ολοσχερώς οι τρομοκράτες, και την επιμονή του στη θέση ότι η απομάκρυνση του Ασαντ αποτελεί προϋπόθεση της ειρήνευσης.

Μιλώντας στη δημόσια ιταλική τηλεόραση, ο Μπασάρ Ασαντ τόνισε ότι «τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού ηττηθούν οι τρομοκράτες που κατέχουν τμήματα του συριακού εδάφους».

Με άλλη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Valeures Actuelles ο Σύρος πρόεδρος απέρριψε την ιδέα περί εγκατάστασης παρατηρητών του , οι οποίοι θα επιβλέπουν ενδεχόμενες εκλογές στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη «έχουν χάσει την αξιοπιστία τους». Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνησή του θα ήταν πρόθυμη να δεχθεί παρατηρητές μόνο από χώρες «που δεν πήραν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς» στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Εξίσου αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε από τη Μανίλα των Φιλιππίνων ο . «Η ουσία είναι ότι δεν βλέπω να διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου θα μπορούσαμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, με τον Ασαντ να παραμένει στην εξουσία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ενωσης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Ο συνέδεσε, ουσιαστικά, την ειρήνευση στη Συρία με τη μεταστροφή της Ρωσίας και του , ώστε να πείσουν τον Ασαντ να παραιτηθεί κάποια στιγμή από την εξουσία. «Αυτό που κάνουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, είναι να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες οι Ρώσοι και οι Ιρανοί –αλλά και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ελίτ στη Συρία– για να αναγνωρίσουν την αλήθεια που μόλις σας είπα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ηγέτης.

Πίεση στον Ομπάμα για πιο επιθετική με στόχο την ολοκληρωτική συντριβή και όχι απλώς την ανάσχεση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ άσκησε χθες η . Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, στις εκλογές του , τόνισε ότι οι δεν αρκούν και ότι «θα πρέπει να συνδυαστούν με χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες θα καταλάβουν τελικά τα εδάφη». Η δεν διευκρίνισε αν η τοποθέτησή της σημαίνει την αποστολή περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία και το Ιράκ, τόνισε όμως ότι ο κύριος όγκος των χερσαίων δυνάμεων πρέπει να προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες και από γείτονές τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου #ΣτέλλαΚυριακίδου - https://t.co/F7lWqucoIb -

  • Πολύ καλή παρουσία του τμήματος κολύμβησης της Νίκης Βόλου #τμήμακολύμβησηςΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/PpYKMsII8i -

  • Λαμπρός ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Βόλο #ΚυριακήτηςΠεντηκοστής - https://t.co/RGwFG4M88L -

"Αλιεύοντας" την είδηση