Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ο αντισημιτισμός είναι σε άνοδο στην ΕΕ
Ο αντισημιτισμός είναι σε άνοδο στην ΕΕ

Ο αντισημιτισμός είναι σε άνοδο στην ΕΕ

Η Επιτροπή παρουσιάζει την απάντησή της στον αντισημιτισμό

Σήμερα, η Επιτροπή ανταποκρίνεται σε νέα έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της , σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Εβραίους της Ευρώπης αισθάνονται ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί κατά την τελευταία πενταετία.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της σχετικά με τον αντισημιτισμό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: Το 85 % των Εβραίων της Ευρώπης θεωρούν τον αντισημιτισμό το μεγαλύτερο κοινωνικό ή πολιτικό πρόβλημα στην πατρίδα τους. Άλλα στοιχεία, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι ο αντισημιτισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Εβραίων σε ολόκληρη την ΕΕ:

  • Το 89 % των Εβραίων θεωρούν τον αντισημιτισμό πιο προβληματικό στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης·
  • Το 28 % των απαντησάντων παρενοχλήθηκαν τουλάχιστον μία φορά κατά το περασμένο έτος·
  • Το 79 % των Εβραίων που βίωσαν αντισημιτική παρενόχληση κατά την τελευταία πενταετία δεν την κατήγγειλαν στην ή σε άλλη οργάνωση·
  • Το 34 % αποφεύγουν να παρευρίσκονται σε εβραϊκές εκδηλώσεις ή τοποθεσίες, διότι δεν αισθάνονται ασφαλείς·
  • Το 38 % έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν, διότι δεν ένιωθαν ασφαλείς ως Εβραίοι στην Ευρώπη·
  • Το 70 % θεωρούν ότι οι προσπάθειες των κρατών μελών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αποτελεσματικές.

Ο πρώτος Aντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Ανησυχώ βαθύτατα για την αύξηση του αντισημιτισμού, όπως συνάγεται από την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Έχουμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα αποφασιστικά και συλλογικά. Η εβραϊκή κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και οικεία στην Ευρώπη. Εάν δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, η Ευρώπη παύει να είναι Ευρώπη.».

Η  Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την των φύλων, πρόσθεσε: «70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, με θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι 9 στους 10 Εβραίους στην Ευρώπη δηλώνουν ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί κατά την τελευταία πενταετία. Η εβραϊκή κοινότητα θα πρέπει να αισθάνεται οικεία και ασφαλής στην Ευρώπη, είτε πηγαίνει στη συναγωγή είτε περιηγείται στο διαδίκτυο. Η Επιτροπή ενεργεί από κοινού με τα κράτη μέλη, για να αντιμετωπίσει την άνοδο του αντισημιτισμού, να καταπολεμήσει την άρνηση του Ολοκαυτώματος και να διασφαλίσει ότι οι Εβραίοι έχουν την πλήρη στήριξη των αρχών στο θέμα της ασφάλειάς τους.».

Τα αποτελέσματα της σημερινής έρευνας επιβεβαιώνουν τη σημασία του έργου που έχει επιτελέσει, και εξακολουθεί να επιτελεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. 

Απάντηση της Επιτροπής στον αντισημιτισμό

Ως αντίδραση στην άνοδο του αντισημιτισμού, η Επιτροπή διόρισε το 2015 συντονιστή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, που λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις εβραϊκές κοινότητες και ενισχύει τη συνεργασία με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Η αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο διαδικτυακό περιβάλλον, όπως δείχνει η σημερινή μελέτη. Από το 2016, η Επιτροπή εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με τον κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Οι μεγαλύτερες εταιρείες ς πληροφοριών (Twitter, Facebook, YouTube και Microsoft) συμφώνησαν να εξετάζουν εντός 24 ωρών τις περιπτώσεις παράνομης ρητορικής μίσους που τους επισημαίνονται και να τις αφαιρούν, όπου είναι αναγκαίο. Κατά τη διάρκεια του , το Instagram, το Google+, το Snapchat και το Dailymotion προσχώρησαν επίσης στον κώδικα συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης θα αξιολογηθούν εκ νέου στις αρχές του επόμενου έτους. Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία που διασφαλίζει ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο αφαιρείται από το διαδίκτυο εντός μίας ώρας μετά την εντολή αφαίρεσης από τις εθνικές αρμόδιες αρχές.

Τον Ιούνιο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε επίσης την ομάδα υψηλού επιπέδου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας, με σκοπό να εντείνει τη συνεργασία και τον συντονισμό, για καλύτερη και καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και της ρητορικής μίσους. Στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μέσω του δικτύου αυτού, η Επιτροπή εργάζεται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ελλιπούς αναφοράς μέσω της βελτίωσης των προτύπων για την καταγραφή των εγκλημάτων μίσους.

Το 2016 η Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, στην οποία ανήκουν 25 κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκρινε ορισμό του αντισημιτισμού, ο οποίος αποτελεί τη βάση του έργου μας. Στις 29 Νοεμβρίου η ΕΕ απέκτησε μόνιμη διεθνή εταιρική σχέση με τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Η συμμετοχή της ΕΕ στον εν λόγω διεθνή οργανισμό θα επιτρέψει τη στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και την του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.

Ωστόσο, η υποχρέωση προστασίας των πολιτών της ΕΕ εναπόκειται κατά πρώτο και κύριο λόγο στα ίδια τα κράτη μέλη. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2018 όλες οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν ομόφωνα «Δήλωση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ασφάλεια με σκοπό την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων στην Ευρώπη», η οποία αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα που αποδεικνύει ότι η ΕΕ και καθένα από τα κράτη μέλη της στέκονται στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ευημερία τους. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να χρησιμοποιούν τον ορισμό του αντισημιτισμού, της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, ως εργαλείο καθοδήγησης, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση