Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » O αντιπρόεδρος Τίμερμανς και η επίτροπος Γιούροβα ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά
O αντιπρόεδρος Τίμερμανς και  η  επίτροπος Γιούροβα ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

O αντιπρόεδρος Τίμερμανς και η επίτροπος Γιούροβα ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

«Ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Περίπου 500.000 Ρομά από όλη την Ευρώπη σκοτώθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, αριθμός που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού τους εκείνη την εποχή. Ο υποβιβασμός της ανθρώπινης υπόστασης των Ρομά και των άλλων μειονοτήτων ήταν το πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων. Αυτό σήμερα πρέπει να το θυμόμαστε και να υπερασπιζόμαστε με τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Οι Ρομά είναι ξεχασμένα θύματα του Ολοκαυτώματος για πολλούς Ευρωπαίους. Η ανάμνηση των ιστορικών διώξεών τους μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις προ τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα και οι οποίες πολύ συχνά παραβλέπονται. Επτά δεκαετίες μετά, Σίντι και Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μίσος, βία, και ρατσισμό σε καθημερινή βάση. Και πολλοί δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως αξιοπρεπή στέγαση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη.

Είναι καθήκον όλων των κρατών μελών να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη διατήρηση της ανάμνησης ιστορικών φρικαλεοτήτων, για την και τη διαφύλαξη τόπων ιστορικής σημασίας και για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας σ' αυτόν τον τομέα. Και είναι καθήκον καθενός από εμάς στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε τους συμ μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ιδίως τους πλέον ευάλωτους στην κοινωνία μας.»

Ιστορικό

Κάθε χρόνο, στις 2 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Ρομά και επιβεβαιώνει την αταλάντευτη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του αντιαθιγγανισμού, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.

Τον Μάιο του 1944 οι Ναζί άρχισαν να σχεδιάζουν την «Τελική Λύση» για το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Τσιγγάνων («Gypsy Family ») στο Άουσβιτς. Η αρχική που είχε προγραμματιστεί για την εκκαθάριση του «στρατοπέδου των Τσιγγάνων» ήταν η 16η Μαΐου 1944. Όταν τα SS προσπάθησαν να βγάλουν με τη βία τους κρατουμένους από τους στρατώνες, αντιμετώπισαν εξέγερση των Ρομά, ανδρών, γυναικών και παιδιών, που είχαν ως μόνα όπλα τους μπαστούνια, και πέτρες, και τελικά τα SS αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια, στις 2 Αυγούστου 1944, ξαναδόθηκε η εντολή και 3000 Ρομά —άνδρες, γυναίκες και παιδιά— εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Υπολογίζεται ότι από τους 23.000 Ρομά που είχαν σταλεί στο Άουσβιτς οι 19.000 πέθαναν εκεί.

Φέτος, στις 2 Αυγούστου, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παραστούν μαζί με μια ομάδα επιζώντων του Ολοκαυτώματος και νεαρούς Ρομά στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία.

Στην επιμνημόσυνη , που διοργανώνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο των Γερμανών Σίντι και Ρομά, μαζί με την Ένωση των Ρομά στην Πολωνία, θα συμμετάσχουν 300 νέοι Ρομά και μη Ρομά από 20 ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με το των Ρομά.

Η ΕΕ τονίζει εδώ και πολύ καιρό την ανάγκη για καλύτερη ένταξη των Ρομά. Τα ευρωπαϊκά όργανα και κάθε χώρα της ΕΕ έχουν κοινή ευθύνη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ένταξη των Ρομά.

Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να θεσπιστούν εθνικές στρατηγικές για την ένταξη των Ρομά.

Κατά την ενδιάμεση επανεξέταση του 2017 έγινε απολογισμός της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το πλαίσιο της ΕΕ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση