Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ντόμινο συρματοπλεγμάτων στην Ευρώπη
Ντόμινο συρματοπλεγμάτων στην Ευρώπη

Ντόμινο συρματοπλεγμάτων στην Ευρώπη

«Για να προστατευθούμε από το κύμα πρέπει να κατασκευάσουμε φράχτη στα σύνορα με τη Σερ», δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Κιτάροβιτς. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε θέση να εισέρχεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ θα κλείνουν οι γειτονικές χώρες τα σύνορά τους», πρόσθεσε. Είναι σαφές και από τις δηλώσεις της προέδρου της Κροατίας ότι το «ντόμινο των συρματοπλεγμάτων» στην Ευρώπη έχει τεθεί σε κίνηση και το ερώτημα είναι ποιος έχει σειρά.

Με ακάνθινους σιδερένιους φράχτες έχουν κλείσει ήδη τα σύνορά τους, ή τμήμα αυτών, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η , η οποία έχει απλώσει μέχρι στιγμής συρματοπλέγματα για να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές στη μεθόριό της με τη Σερ και την Κροατία, ενώ ο πρωθ της Βίκτορ Ορμπάν έχει καταστήσει σαφές ότι εάν χρειαστεί θα κάνει το ίδιο και στα ουγγρορουμανικά σύνορα στην Τρανσυλία.

Εφόσον τώρα η Κροατία προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πράξει, στην κατασκευή του δικού της φράχτη, η πίεση θα μεταφερθεί στη Σερβία, η οποία κινδυνεύει να υποστεί «ασφυξία» από τη συσσώρευση στην επικράτειά της εκατοντάδων χιλιάδων – ο Ντόναλντ Τουσκ προέβλεψε ότι του χρόνου θα εισέλθουν στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες που θα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να περάσουν στη Γερμανία ή τις σκανδιναβικές χώρες.

Ηδη από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εισήλθαν στη Σερβία 218.529 πρόσφυγες, οι οποίοι με επεισοδιακό τρόπο πέρασαν στην και την Κροατία, που όμως δεν είχαν σφίξει τον κλοιό στα σύνορα ακόμα.

Θα αντέξει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από ένα τόσο βαρύ φορτίο μια τόσο φτωχή χώρα χωρίς να αποσταθεροποιηθεί ή θα πει «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο», ανεγείροντας και αυτή έναν σιδερένιο φράχτη στα σύνορά της με τη FYROM, που και εκείνη θα αναγκαστεί –γιατί όχι, όταν θα κινδυνεύει να «πνιγεί» από τα ανθρώπινα ποτάμια– να «φράξει» τη Γευγελή και την Ειδομένη, οπότε θα γίνει στην Ελλάδα χαλασμός;

Τα συρματοπλέγματα στην Ευρώπη παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της που κανείς δεν θέλει να αναβιώσουν. Θυμίζουν διαιρέσεις εθνών, κοινωνιών, αποκλεισμούς ανθρώπων. Οι μνήμες από το τείχος του υ, τα ηλεκτροφόρα σύρματα με τα οποία είχε φυλακίσει επί πενήντα χρόνια τους Αλούς ο Ενβέρ Χότζα, μπορεί να μην έχουν σβήσει. Φαίνεται, ωστόσο, ότι αρχίζουν να εξασθενούν σε κοινωνίες που έζησαν στο πετσί τους πάσης φύσεως τείχη και αποκλεισμούς και θεωρούν ότι θα προστατεύουν με συρματοπλέγματα τις εθνοτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές του ταυτότητες και αξίες από τους σύγχρονους «εχθρούς», τους κατατρεγμένους δηλαδή των πολέμων.

Οπως όμως συμβαίνει και στη φύση, όπου τα υδάτινα ποτάμια από τη στιγμή που ξεκινούν το «δι» προς τις θάλασσες και τις λίμνες συντρίβουν ή παρακάμπτουν στη διαδρομή τα εμπόδια, έτσι και τώρα τα ανθρώπινα θα αναγκαστούν να κινηθούν, παρακάμπτοντας τους φράχτες στην Ουγγαρία και την Κροατία, μέσω άλλων διαδρόμων.

Ηδη καταγράφεται κινητικότητα για εκτόνωση του κύματος από τη Σερβία μέσω της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενδεχόμενο που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές της ασταθούς αυτής χώρας με τη ραγδαία ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ, λόγω θρησκευτικών παραμέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση