Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα οι δύο «μονομάχοι» της ΕΕ για την θέση της Λαγκάρντ
Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα οι δύο «μονομάχοι» της ΕΕ για την θέση της Λαγκάρντ

Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα οι δύο «μονομάχοι» της ΕΕ για την θέση της Λαγκάρντ

Μεταξύ δύο τελικά υποψηφίων –  του Ολλανδού πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν τάισελμπλουμ και της Βουλγάρας διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας,Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα – οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται σήμερα να επιλέξουν τον υποψήφιο για να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΤ.

Όπως αναφέρει το Reuters, την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε από την «κούρσα» ο Φιλανδός κεντρικός , Όλι Ρεν,  ενώ είχε προηγηθεί  νωρίτερα σήμερα η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ισπανίδας υπουργού Οικονομίας Νάντια Καλβίνο για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα, η πορτογαλική κυβέρνηση απέσυρε τον δικό της υποψήφιο, τον .

«Ένας δεύτερος γύρος ς λαμβάνει χ αυτή την ανάμεσα τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους», εξήγησε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που διοργανώσει την των χωρών-μελών της ΕΕ για τον ορισμό του υποψηφίου τους για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Για να αποτρέψει την παράταση των διαβουλεύσεων, ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ αποφάσισε να υποβάλει τους υποψηφίους σε μια διαδικασία ψηφοφορίας από τα κράτη-μέλη, μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υποψηφίου.

Θα επιλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ -δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών-αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, κάθε χώρα θα εκφράσει τη γνώμη της μέσω ηλεκτρονικού υ.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την ΕΕ θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση