Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα οι δύο «μονομάχοι» της ΕΕ για την θέση της Λαγκάρντ
Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα οι δύο «μονομάχοι» της ΕΕ για την θέση της Λαγκάρντ

Ντάισελμπλουμ – Γκεοργκίεβα οι δύο «μονομάχοι» της ΕΕ για την θέση της Λαγκάρντ

Μετξύ δύο τελικά υποψηφίων –  του Ολλανδού πρώην επικεφαλής του Γερούν και της ς διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας,Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα – οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται σήμερα να επιλέξουν τον υποψήφιο για να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το Reuters, την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε από την «κούρσα» ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν,  ενώ είχε προηγηθεί  νωρίτερα σήμερα η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ισπανίδας υπουργού Οικονομίας Νάντια Καλβίνο για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα, η πορτογαλική κυβέρνηση απέσυρε τον δικό της υποψήφιο, τον .

«Ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα ανάμεσα τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους», εξήγησε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που διοργανώσει την ψηφοφορία των χωρών-μελών της ΕΕ για τον ορισμό του υποψηφίου τους για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Για να αποτρέψει την παράταση των διαβουλεύσεων, ο Γάλλος Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ αποφάσισε να υποβάλει τους υποψηφίους σε μια διαδικασία ψηφοφορίας από τα , μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υποψηφίου.

Θα επιλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ -δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών-αροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, κάθε χώρα θα εκφράσει τη γνώμη της μέσω ηλεκτρονικού υ.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την ΕΕ θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση