Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νορβηγία: Ενας νεκρός και 9 τραυματίες από χιονοστιβάδα
Νορβηγία: Ενας νεκρός και 9 τραυματίες από χιονοστιβάδα

Νορβηγία: Ενας νεκρός και 9 τραυματίες από χιονοστιβάδα

Το γρφείο του κυβερνήτη νακοίνωσε ότι ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών σκοτώθηκε από την χιονοστιβάδα που σημειώθηκε στις πλαγιές του όρους Σούκερτοπεν στην πρωτεύουσα Λογκγέαρμπγεν, σε μια περιοχή όπου διαμένουν κυρίως μεταλλωρύχοι, επιστήμονες αλλά και ζουν λευκές αρκούδες.

Σε επικοινωνία που είχαν με το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου UNN έκαναν λόγο για έναν νεκρό, 9 - τέσσερα και πέντε ενήλικες, εκ των οποίων δύο και ένας ενήλικας βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το του κυβερνήτη είχε ανακοινώσει αρχικά ότι υπήρχαν πολλοί και αγνοούμενοι, ενώ αργότερα το απόγευμα διευκρίνισε ότι κανένας άνθρωπος δεν αγνοείται.Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εφημερίδας Svalbardposten απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής: αναποδογύρισαν και τεράστιοι όγκοι χιονιού έχουν «εισβάλει» στο εσωτερικό των κατοικιών.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και διακομιστεί στα νοσοκομεία. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται», επισημαίνεται στον ιστότοπο του τοπικού κυβερνείου.

Η χιονοστιβάδα έπληξε την περιοχή γύρω στις 12.00 ώρα ς. Περισσότερα από 10 σπίτια καταπλακώθηκαν από τους όγκους του χιονιού. Όσες κατ ήταν χτισμένες σε μεγαλύτερο υψόμετρο παρασύρθηκαν από το χιόνι για τουλάχιστον 20 μέτρα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

 

Με τη βοήθεια φτυαριών, ομάδες διάσωσης, αστυνομικοί και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τους όγκους του χιονιού και να ξεθάψουν τα σπίτια με την ελπίδα να εντοπίσουν ζωντανούς τους αγνοούμενους, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσχερείς από χθες και οι αρχές είχαν απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς ανέμεναν ότι θυελλώδεις άνεμοι που θα έφθαναν έως και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα θα σάρωναν την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση