Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νωρίτερα στα βιβλιοπωλεία το κύκνειο άσμα του Ουμπέρτο Εκο
Νωρίτερα στα βιβλιοπωλεία το κύκνειο άσμα του Ουμπέρτο Εκο

Νωρίτερα στα βιβλιοπωλεία το κύκνειο άσμα του Ουμπέρτο Εκο

Λιτή και κλειστή σε έναν οικογενειακό και φιλικό κύκλο θα είναι η του Ουμπέρτο Εκο (έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 84 ετών), σήμερα στο Μιλάνο. Θα είναι μια , καθώς ο διάσημος και συγγραφέας είχε αποκηρύξει τον Καθολικισμό έπειτα από πολυετή μελέτη (η διατριβή του ήταν πάνω στον Θωμά τον Ακινάτη, τον ιερέα-φιλόσοφο του 13ου αιώνα). Περισσότερο θα είναι μια τελετή αποχαιρετισμού στο Castello Sforzesco, έναν από τους πυρήνες πολιτισμού στη Λομβαρδία, απέναντι από το όπου έμενε ο Εκο.

Η γερμανικής καταγωγής γυναίκα του (από το 1962), Ρενάτε Ραμάτζε, Αρχιτεκτονικής, και τα δύο του, η Καρλότα και ο Στέφανο, είναι η οικογένειά του. Και επιθυμία της οικογενείας ήταν να κρατηθεί η τελετή σε ύφος σεμνό, όπως δήλωσε ο Μάριο Αντρεόζε, επιμελητής και λογοτεχνικός ατζέντης. «Μερικοί στενοί φίλοι θα πουν λίγα λόγια. Και η όλη τελετή δεν θα ξεπεράσει τη μία ώρα». Η σορός του Ουμπέρτο Εκο θα αποτεφρωθεί.

Την Παρασκευή, όμως, 26 Φεβρουαρίου, ένα νέο του Ουμπέρτο Εκο θα είναι στα βιβλιοπωλεία. Η κυκλοφορία του ήταν προγραμματισμένη για τον Μάιο, αλλά ο θάνατος του Εκο άλλαξε τα σχέδια. Με τίτλο «Pape Satan Aleppe» (οι τρεις πρώτες λέξεις που ανοίγουν την 7η ωδή της Κόλασης στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη), το , 450 σελίδων, είναι μια συλλογή δοκιμίων και άρθρων που είχε δημοσιεύσει ο Εκο στο περιοδικό L' Espresso.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι εκδοτικός οίκος είναι ο La Nave di Teseo (το πλοίο του Θησέα), μία σχετικά πρόσφατη πρωτοβουλία γνωστών συγγραφέων, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Εκο, με σκοπό τη διατήρηση μιας ελευθερίας επιλογών. Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε μετά τη εκδοτικού κολοσσού από την οικογένεια Μπερλουσκόνι, που καλύπτει το 40% της αγοράς και αλλάζει τους συσχετισμούς στον χάρτη των εκδόσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση