Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Νέος πολιτικός σάλος στη Βραζιλία
Νέος πολιτικός σάλος στη Βραζιλία

Νέος πολιτικός σάλος στη Βραζιλία

Το φάντασμα της πολιτικής αστάθειας επανέρχεται απειλητικό στη Βραζιλία, μόλις δύο εβδομάδες μετά την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ και την ανάληψη της εξουσίας από τον κεντροδεξιό αντιπρόεδρο μέχρι πρότινος της χώρας Μισέλ Τεμέρ. Η κυβέρνηση Τεμέρ υπέστη βαρύ πολιτικό πλήγμα, καθώς αναγκάστηκε να αποπέμψει έναν εκ των στενότερων συνεργατών του προσωρινού προέδρου, τον υπουργό Σχεδιασμού Ρομέρο Τζούκα, ο οποίος εμφανίστηκε να συνωμοτεί προ διμήνου για την αποπομπή της Ρούσεφ, ώστε να συγκαλυφθεί το μεγαλύτερο εκ των σκανδάλων διαφθοράς που συγκλονίζουν τη χώρα.

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένο κείμενο ιδιωτικής συνομιλίας του Τζούκα με τον πρώην γερουσιαστή Σέρτζιο Ματσάδο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για μίζες στο πολύκροτο σκάνδαλο της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στις 13 Μαρτίου στο σπίτι του Τζούκας και πιθανολογείται ότι η επίμαχη συνομιλία μαγνητοφωνήθηκε κρυφά από τον ίδιο τον Ματσάδο, στο πλαίσιο συμφωνίας του με τις διωκτικές αρχές που ερευνούν το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, ο Τζούκα τονίζει στον Ματσάδο ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρτζιο Μόρο, που συντονίζει την έρευνα για την υπόθεση Petrobras, πρέπει να φύγει από την υπόθεση ώστε ο πρώην γερουσιαστής και άλλα ηγετικά στελέχη της Κεντροδεξιάς να απαλλαγούν των κατηγοριών και ότι γι’ αυτό είναι αναγκαίο να καθαιρεθεί η Ρούσεφ και να περάσει η εξουσία στον Τεμέρ. Προσθέτει δε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να αντιδράσει στην καθαίρεση της εκλεγμένης αριστερής προέδρου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φιλοσοφία και Σκέψη - https://t.co/3WfA70iE1k -

  • Υπέρ της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών… - https://t.co/9aJq4K2cb3 -

  • Ερώτηση Κατερίνας Παπανάτσιου για τους ελαιοπαραγωγούς της Μαγνησίας - https://t.co/UlGho7P64I -

"Αλιεύοντας" την είδηση