Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νέος γύρος εκλογών στην Καταλονία
Νέος γύρος εκλογών στην Καταλονία

Νέος γύρος εκλογών στην Καταλονία

Το ακροαριστερό κόμμα CUP ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα υποστηρίξει τον Αρτουρ Μας για τον σχηματισμό νέα τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία, προκαλώντας νέο γύρο εκλογών και πλήττοντας το αυτονομιστικό κίνημα που επιδιώκει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Η προοπτική νέων εκλογών στην Καταλονία, πιθανότατα τον Μάρτιο, αυξάνει την αβεβαιότητα στο ισπανικό πολιτικό τοπίο, καθώς τόσο το της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης όσο και της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, που θα διαπραγματευθούν το μέλλον του βορειο-ανατολικού τμήματος της χώρας είναι ασαφή.

Το CUP, ένα αντικαπιταλιστικό κόμμα που απορρίπτει τη συμμετοχή της Καταλονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο ρυθμιστής για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο όταν το αποτέλεσμα των εκλογών εξασφάλισε πλειοψηφία στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, αλλά έχει επανειλημμένα απορρίψει την υποψηφιότητα του κεντρο-δεξιού Αρτουρ Μας.

Σε εθνικό επίπεδο, τα κόμματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αφού οι εθνικές εκλογές δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Λαϊκό Κόμμα του και ανέδειξαν νέες πολιτικές δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό.

Το μέλλον της Καταλονίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των διαπραγματεύσεων, αφού η διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αποτελεί σημείο τριβής εμποδίζοντας τη συμμαχία του κόμματος Podemos, που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, και των Σοσιαλιστών που είναι αντίθετοι.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση