Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νεκρός σε τροχαίο ο διάσημος μαθηματικός Τζον Νας
Νεκρός σε τροχαίο ο διάσημος μαθηματικός Τζον Νας

Νεκρός σε τροχαίο ο διάσημος μαθηματικός Τζον Νας

Τραγικό θάνατο σε δυστύχημα βρήκε ο διάσημος αμερικανός μαθηματικός Τζον Νας, η ζωή του οποίου είχε γίνει με τον τίτλο «A Beautiful Mind» (Ενας υπέροχος ) και στη συνέχεια ταινία.

Ο μαθηματικός Τζον Νας, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του σε δυστύχημα στο Νιού Τζέρσι, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία της Πολιτείας. Το βρισκόταν χθες, Σάββατο, σ' ένα ταξί, όταν ο έχασε τον έλεγχο και έριξε το αυτοκίνητο σε προστατευτικό κιγκλίδωμα και σ' ένα άλλο όχημα στο Τέρνπαϊκ του Νιού Τζέρσι, διευκρίνισε η αστυνομία.

Ο 86χρονος Νας και η σύζυγός του Αλίσια, 82 ετών εκτινάχθηκαν έξω από το ταξί και ο θάνατός τους διαπιστώθηκε επιτόπου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νιού Τζέρσι, αρνούμενος να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το δεν φορούσε τις ζώνες ασφαλείας.

Ο Ράσελ Κρόου, ο οποίος υποδύθηκε τον Νας στην ταινία που τιμήθηκε με Όσκαρ, δήλωσε στο Twitter πως συγκλονίσθηκε από τους θανάτους. «Είμαι άναυδος. Η καρδιά μου βρίσκεται στον Τζον, την Αλίσια και την οικογένειά τους. Μια καταπληκτική συνεργασία. Υπέροχα μυαλά, υπέροχες καρδιές».

Ο του ταξί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο οδηγός του άλλου οχήματος νοσηλεύεται επίσης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πρόσθεσε ο Ουίλιαμς.

Λίγα λόγια για τον Τζον Νας

Ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων και στα μαθηματικά που διέπουν τη λήψη αποφάσεων. Η ταινία “Ένα υπέροχο μυαλό” ήταν βασισμένο στη μάχη του με τη σχιζοφρένεια.

Άρχισε να πάσχει αυτό που είχε περιγράψει ως “νοητικές διαταραχές” το 1959, μετά τον γάμο του με την Αλίσια, η οποία τελείωνε σπουδές φυσικού στο MIT και είχε μείνει έγκυος, σύμφωνα με την βιογραφία του που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ.

“Ήμουν διαταραγμένος με τον τρόπο αυτό για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο, κάτι σαν 25 χρόνια”, είχε πει το Νας σε συνέντευξή του το 2004. Είχε υπογραμμίσει πως η περίπτωσή του ήταν πολύ ασυνήθιστη, καθώς μπορούσε κάποια στιγμή να σταματά τα φάρμακα και να επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες και την έρευνά του.

Η ταινία του 2001 ήταν μια “καλλιτεχνική” αναπαράσταση της εμπειρίας του, χωρίς να αποδίδει με ακρίβεια τη φύση των παραισθήσεών του, είχε πει ο Νας στη συνέντευξη.

“Η ιστορία της ζωής του με την Αλίσια συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και κινηματογραφόφιλους που θαύμασαν το κουράγιο τους μπροστά σε τρομερές ”, πρόσεθσε.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση