Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο ο Τυνήσιος ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο
Νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο ο Τυνήσιος ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο

Νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο ο Τυνήσιος ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο

Νεκρός από πυρά της ς στο Μιλάνο λίγο μετά τις τρεις τη νύχτα έπεσε ο Τυνήσιος ύποπτος για την επίθεση στην αγορά του υ, Ανίς Αμρι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μάρκο Μινίτι, σε Τύπου που παραχώρησε. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο άνδρας που έπεσε νεκρός στο Μιλάνο είναι ο δράστης της επίθεσης με το φορτηγό στο Βερολίνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ευχαριστώντας τους αστυνομικούς για τον επαγγελματισμό τους.

«Μίλησα προσωπικά με τον αστυνομικό Κρίστιαν Μόριο, που τραυματίσθηκε, και τον ευχαρίστησα για τον επαγγελματισμό του. Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθώ στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο υπουργός. «Χάρη στην ενέργειά του, οι Ιταλοί θα μπορέσουν να περάσουν πιο ήσυχα Χριστούγεννα», τόνισε ο Μινίτι ευχαριστώντας όλα τα σώματα ασφαλείας, «για τα οποία η Ιταλία πρέπει να είναι υπερήφανη».

Οπως μετέδωσαν νωρίτερα ιταλικά μέσα ς ο Ανις Αμρι έβγαλε από το σακίδιο του ένα όπλο όταν αστυνομικοί του ζήτησαν να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα ο Τυνήσιος να πέσει νεκρός και ένας αστυνομικός να τραυματιστεί. Η ιταλική είχε αναφέρει επίσης ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά του Τυνήσιου συμπληρώνοντας ότι είχε πληροφορίες πως ο φερόμενος ως ο δράστης της επίθεσης βρισκόταν σε προάστιο του Μιλάνου.

Οι ερευνητές βρίσκονται σε επι με τις ιταλικές αρχές όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας. Μάλιστα στις 15:15 ώρα Ελλάδος αναμένεται να παραχωρήσει Τύπου για το θέμα και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τυνήσιο πρόεδρο για το θέμα της απέλασης όσων απορρίπτεται το αίτημα ασύλου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η αστυνομία της Δανίας είχε ανακοινώσει ότι η περιγραφή του Τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ταιριάζει με έναν άνδρα, ο οποίος εθεάθη στο Άαλμποργκ της Δανίας.

Μάλιστα στον λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση.

Το ραδιόφωνο του Βερολίνου rbb δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του σελίδα, βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ανίς Αμρι να βγαίνει από τζαμί της πόλης στην συνοικία Μοαμπίτ λίγο μετά την επίθεση. Το βίντεο δείχνει επίσης ότι ο 24χρονος Τυνήσιος πέρασε από το σημείο αυτό και το προηγούμενο βράδυ της 14ης, αλλά και και το βράδυ της Τρίτης στις 15 Δεκεμβρίου λίγο πριν από την επίθεση. Στο τζαμί έγινε χθες έρευνα από τη Αστυνομία. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, το συγκεκριμένο τζαμί είχε χαρακτηριστεί ως «τζαμί του Ισλαμικού Κράτους», -κάτι το οποίο αποδεικνύουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού- και θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανίς Άμρι είχε μεν χαρακτηρισθεί επικίνδυνος, αλλά τα στοιχεία τα οποία είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελία δεν ήταν τέτοια τα οποία να επιτρέπουν τη σύλληψή του κατά τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση αφού είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος και κατείχε άδεια προσωρινής παραμονής περιμένοντας το νέο του από την Τυνησία, ώστε μετά να απελαθεί.

Οι εμπλεκόμενες αρχές, ο οποίες προφανώς ολιγώρησαν, δικαιολογούνται λέγοντας ότι ο αριθμός των υπαλλήλων δεν είναι επαρκής και οι ή πρόσφυγες είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Επομένως ο συστηματικός έλεγχος είναι αδύνατος.

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές είχαν εκδόσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 24χρονου Τυνήσιου Ανίς Αμρι, προσφέροντας αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και στη σύλληψή του, προειδοποιώντας ότι ο Αμρι ίσως παρέμενε οπλισμένος, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη σημερινή συμπλοκή στο Μιλάνο.

Οπως είχε γίνει γνωστό ο Αμρι είχε φύγει από την Τυνησία για την Σικελία όπου συμμετείχε στην πυρπόληση χώρου φιλοξενίας μεταναστών, έφτασε στην Γερμανία όπου διέμενε σε διάφορα κρατίδια και στο τέλος και στο Βερολίνο όπου είχε επίσης επαφές με ισλαμιστές.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσάιντ, όπου βρίσκεται και η Εκκλησία της Μνήμης, άνοιξε και αυτή χθες το απόγευμα και η προσέλευση του κόσμου υπήρξε μεγάλη. Ορισμένοι μάλιστα την επισκέφτηκαν συνειδητά για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχιστεί κανονικά η ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση στο Βερολίνο έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Σε βίντεο – ντοκουμέντο που δόθηκε από την εφημερίδα Bild στη δημοσιότητα το φορτηγό φαίνεται να κινείται με μεγάλη ταχύτητα πριν καταλήξει πάνω στην αγορά και το συγκεντρωμένο πλήθος.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση