Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ
Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ

Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ

Την πληροφορί ότι ο ηγέτης των Τλιμπάν, μουλάς Ομάρ, είναι νεκρός εδώ και δύο χρόνια επιβεβαίωσαν χθες το απόγευμα οι μυστικές υπηρεσίες του . ωρίτερα, ο Σαγέντ Ζαφάρ Χασεμί, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου, Ασράφ άνι, είχε δηλώσει ότι η της Καμπούλ επιχειρούσε να διασταυρώσει τις επίμονες φήμες περί θανάτου του «μονόφθαλμου ιερέα» και στρατιωτικού ηγέτη του ισλαμικού φονταμενταλιστικού κινήματος, το οποίο μάχεται εδώ και 14 έτη τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

«Επιβεβαιώνουμε επισήμως ότι είναι νεκρός», δήλωσε ο Αμπντούλ Χασίμπ Σεντίκι, εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας του , προσθέτοντας ότι ο 53χρονος μουλάς Ομάρ απεβίωσε «υπό μυστηριώδεις συνθήκες» τον Απρίλιο του 2013 σε νοσοκομείο του Καράτσι, στο ότιο Πακιστάν, όπου είχε εισαχθεί πάσχοντας από σοβαρό νόσημα. Η του έγινε στην επαρχία Ζαμπούλ του Νότιου Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Από την πλευρά των Ταλιμπάν δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση μέχρι χθες βράδυ. Ωστόσο, ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης του ισλαμικού κινήματος, ο οποίος βρίσκεται στο γειτονικό Πακιστάν, επιβεβαίωσε την πληροφορία, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς απεβίωσε ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως από τα τέλη του 2001, όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν ανετράπη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και τους Αμερικανούς.

Στρατιωτικός αξιωματούχος των νατοϊκών δυνάμεων, που παραμένουν στο Αφγανιστάν, διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα διαρροής των σχετικών πληροφοριών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, υπό τον πρόεδρο Ασράφ άνι, και των Ταλιμπάν, με αντικείμενο την ειρήνευση στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση