Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ
Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ

Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ

Την πληροφορί ότι ο ηγέτης των Τλιμπάν, μουλάς Ομάρ, είναι νεκρός εδώ και δύο χρόνια επιβεβαίωσαν χθες το απόγευμα οι μυστικές του Αφγανιστάν. ωρίτερα, ο Σαγέντ Ζαφάρ Χασεμί, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου, Ασράφ Γάνι, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ επιχειρούσε να διασταυρώσει τις επίμονες φήμες περί θανάτου του «μονόφθαλμου ιερέα» και στρατιωτικού ηγέτη του ισλαμικού φονταμενταλιστικού κινήματος, το οποίο μάχεται εδώ και 14 έτη τις ένοπλες δυνάμεις της χς, σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

«Επιβεβαιώνουμε επισήμως ότι είναι νεκρός», δήλωσε ο Αμπντούλ Χασίμπ Σεντίκι, εκπρόσωπος Τύπου της ς Αρχής Ασφαλείας του Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι ο 53χρονος μουλάς Ομάρ απεβίωσε «υπό μυστηριώδεις συνθήκες» τον Απρίλιο του 2013 σε νοσοκομείο του Καράτσι, στο ότιο Πακιστάν, όπου είχε εισαχθεί πάσχοντας από σοβαρό νόσημα. Η του έγινε στην επαρχία Ζαμπούλ του Νότιου Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Από την πλευρά των Ταλιμπάν δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση μέχρι χθες βράδυ. Ωστόσο, ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης του ισλαμικού κινήματος, ο οποίος βρίσκεται στο γειτονικό Πακιστάν, επιβεβαίωσε την πληροφορία, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς απεβίωσε ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως από τα του 2001, όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν ανετράπη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και τους Αμερικανούς.

Στρατιωτικός αξιωματούχος των νατοϊκών δυνάμεων, που παραμένουν στο Αφγανιστάν, διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα διαρροής των σχετικών πληροφοριών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, υπό τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, και των Ταλιμπάν, με αντικείμενο την ειρήνευση στην πολύπαθη αυτή χ.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση