Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκρός ηγέτης της Αλ Κάιντα σε μάχη στην Συρία
Νεκρός ηγέτης της Αλ Κάιντα σε μάχη στην Συρία

Νεκρός ηγέτης της Αλ Κάιντα σε μάχη στην Συρία

Ένας από τους ηγέτες του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε μάχη με δυνάμεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), ανέφερε το Σάββατο μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία τον παρουσίασε ως έναν πρώην βοηθό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Ο Αμπού Χάσαν αλ Τούνσι, ένας σημαντικός ηγέτης του Μετώπου αλ Νόσρα (σ.σ. του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία) σκοτώθηκε την Παρασκευή» σε συγκρούσεις ανάμεσα σε «μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο καθεστώς γύρω από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, το στέλεχος αυτό της αλ Κάιντα, πάνω από 60 ετών, που είχε φθάσει στη το 2012, ήταν ένας από τους «βοηθούς του Οσάμα μπιν Λάντεν κι είχε πολεμήσει στις τάξεις της αλ Κάιντα στο και στο Ιράκ».

Ο Μπιν Λάντεν, ιδρυτής και πρώην αρχηγός της αλ Κάιντα, σκοτώθηκε το 2011 σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ, στο βόρειο Πακιστάν. Στην της οργάνωσης τον διαδέχθηκε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν το Μέτωπο αλ Νόσρα και άλλες οργανώσεις ισλαμιστών, που αυτοαποκαλείται «Στρατός της Κατάκτησης», εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου πλέον η Δαμασκός δεν ελέγχει παρά τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, που προασπίζονται παραστρατιωτικοί και μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση