Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νέες κινήσεις ριζικής στροφής των ΗΠΑ
Νέες κινήσεις ριζικής στροφής των ΗΠΑ

Νέες κινήσεις ριζικής στροφής των ΗΠΑ

Μετά την αμφισβήτηση της μεταρς Ομπάμα στον τομέα της ς και την απόσυρση των από τις συζητήσεις για ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον Ειρηνικό (ΤΡΡ), ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες πρόσθετα μηνύματα ριζικής στροφής, σε σύγκριση με τις πολιτικές του προκατόχου του, σε δύο κρίσιμους τομείς: εκείνους του περιβάλλοντος και της Δικαιοσύνης.

Με δύο προεδρικά διατάγματα, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου διέταξε την επανεκκίνηση της κατασκευής δύο αμφιλεγόμενων πετρελαϊκών αγωγών που είχαν «παγώσει» επί προεδρίας Ομπάμα. Πρόκειται για τον Keystone XL, ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στον Κόλπο του Μεξικού, και για τον Dakota Access, ο οποίος θα ξεκινά από τη Βόρεια Ντακότα και θα φτάνει στο Ιλινόι. Η κατασκευή του πρώτου αγωγού είχε ακυρωθεί από τον στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο δεύτερος «πάγωσε» ύστερα από τις ενστάσεις Ινδιάνων και οικολόγων για τις δυνητικές επιπτώσεις του στο πόσιμο και σε τοποθεσίες μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος. Λίγο αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο, ότι θα καταλήξει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην επιλογή του για τη συμπλήρωση της κενής θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στη συνέχεια, επρόκειτο να συναντηθεί με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στη και στην αρμόδια Δικαιοσύνης για το ίδιο θέμα.

Πολιτικοί αναλυτές στις πιθανολογούν ότι μπορεί να πρόκειται για μία από τις κρίσιμες αποφάσεις της προεδρίας του, στο πεδίο της εσωτερικής ς, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για σειρά εξαιρετικά σημαντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, από τις φυλετικές διακρίσεις μέχρι τις αμβλώσεις. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε απεβίωσε ο δικαστής Αντονιν Σκαλία, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει οκτώ μέλη, τέσσερα από τα οποία θεωρούνται φιλελεύθερα και τέσσερα συντηρητικά. Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία εμπόδισε το Κογκρέσο έστω και να συζητήσει την εισήγηση του για την πλήρωση της κενής έδρας, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον Τραμπ να καθορίσει την πολιτική απόχρωση του δικαστηρίου για δεκαετίες (τα μέλη του είναι ισόβια στο αξίωμά τους).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση