Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νέα φραστικά πυρά ανταλλάσσουν Ρωσία – Τουρκία
Νέα φραστικά πυρά ανταλλάσσουν Ρωσία – Τουρκία

Νέα φραστικά πυρά ανταλλάσσουν Ρωσία – Τουρκία

έα φραστικά πυρά αντάλλαξαν χθες και Αγκυρα, με φόντο την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Συρία και την αναστολή των διαπραγματεύσεων της Γενεύης για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συγκεντρώσει «αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων που υποδηλώνουν μυστικές προετοιμασίες για ανάληψη ενεργητικής δράσης τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε συριακά εδάφη». Αναφερόμενος στην άρνηση της ς να δώσει άδεια αναγνωριστικής πτήσης ρωσικού αεροσκάφους παράλληλα προς τα σύνορά της με τη Συρία, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ έκανε λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο και προσπάθεια απόκρυψης της παράνομης στρατιωτικής δραστηριότητάς της κοντά στα συριακά ».

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ κατηγόρησε εμμέσως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, γύρω από το Χαλέπι, τις τελευταίες ημέρες. «Η ρίζα του (συριακού) προβλήματος βρίσκεται στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε πρώτα το συριακό καθεστώς και ύστερα το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε από το Λονδίνο, όπου παρευρέθη σε διεθνή διάσκεψη δωρητών για την ειρήνευση της Συρίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Οσοι στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ, διαπράττουν και αυτοί εγκλήματα πολέμου».

Τη Ρωσία ενοχοποίησε και ο Ταγίπ Ερντογάν, αυτήν τη φορά για το διαγραφόμενο αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης. «Η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει ανθρώπους στη Συρία. Μπορεί να υπάρξει υπό αυτές τις συνθήκες διάσκεψη ειρήνης;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στο και προσέθεσε: «Σε μια όπου συνεχίζουν να δολοφονούνται παιδιά, παρόμοιες προσπάθειες δεν έχουν άλλο αποτέλεσμα από το να κάνουν πιο εύκολη τη του τυράννου».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το συριακό πρόβλημα, Στέφαν ντε Μιστούρα, είχε διακόψει, έως τις 25 Φεβρουαρίου, τις έμμεσες διαβουλεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ομάδων της αντιπολίτευσης στη Γενεύη λόγω των αγεφύρωτων διαφορών των δύο πλευρών. Ο γενικός του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απέδωσε το (προσωρινό ή όχι, μένει να αποδειχθεί) αδιέξοδο των συνομιλιών στη «συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκούς πρόσβασης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην αιφνίδια εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Συρία».

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς θέσεων ανταρτών. Στη Δαμασκό και τη επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο της Γενεύης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση