Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία
Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία

Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία

Έτοιμο να στείλει στρατεύματα στην Τουρκία για να ενισχύσει την άμυνα της χς έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει στα νότια σύνορά της εμφανίζεται το ΝΑΤΟ, δίνοντας ένα μέτρο των ανησυχιών που προκάλεσε στη Δύση η ρωσική, στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και η επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλα τα του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έναντι οποιωνδήποτε απειλών», δήλωσε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, ο της ενς Στόλτενμπεργκ. Αφού αποδοκίμασε για άλλη μια φορά την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό, μαχητικό αεροσκάφος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε: «Το ΝΑΤΟ απάντησε ήδη ενισχύοντας την ικανότητα και την ετοιμότητά του να αναπτύξει δυνάμεις στη νότια πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στη Συμμαχία ζήτησε να παραμείνουν στη χ του τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν εγκατασταθεί από το 2013. Αίτημα που προϋποθέτει να αναλάβουν το βάρος κάποια άλλα , πλην ΗΠΑ και ερμανίας, δύο χώρες που έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν τα δικά τους συστήματα από την Τουρκία για λόγους συντήρησης.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε τη Μόσχα ότι η χώρα του θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Οι ρωσικές εξηγήσεις για τις παραβιάσεις δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, στο προεδρικό αεροπλάνο, εν πτήσει προς την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι, αν δεν αλλάξει η ρωσική συμπεριφορά στη Συρία, η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία, ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού, ατομικού εργοστασίου παρς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom. Τούρκοι αναλυτές σημείωναν, ωστόσο, ότι οι Ερντογάν, ιδίως σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της εξάρτησης της Τουρκίας από το ρωσικό δίκτυο αγωγών – μια εξάρτηση που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών και αρκετό χρόνο για να αναιρεθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση