Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία
Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία

Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία

Έτοιμο να στείλει στρατεύματα στην για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει στα νότια σύνορά της εμφανίζεται το ΝΑΤΟ, δίνοντας ένα μέτρο των ανησυχιών που προκάλεσε στη Δύση η ρωσική, στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και η επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλα τα κράτη-μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έναντι οποιωνδήποτε απειλών», δήλωσε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Γενς Στόλτενμπεργκ. Αφού αποδοκίμασε για άλλη μια φορά την του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό, μαχητικό αεροσκάφος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε: «Το ΝΑΤΟ απάντησε ήδη ενισχύοντας την ικανότητα και την ετοιμότητά του να αναπτύξει δυνάμεις στη νότια πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στη Συμμαχία ζήτησε να παραμείνουν στη χώρα του τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας PATRIOT που έχουν εγκατασταθεί από το 2013. Αίτημα που προϋποθέτει να αναλάβουν το βάρος κάποια άλλα κράτη-μέλη, πλην ΗΠΑ και Γερμανίας, δύο χώρες που έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν τα δικά τους συστήματα από την για λόγους συντήρησης.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε τη Μόσχα ότι η χώρα του θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εάν συνεχιστούν οι .

«Δεν θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Οι ρωσικές εξηγήσεις για τις δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, στο προεδρικό , εν πτήσει προς την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι, αν δεν αλλάξει η ρωσική συμπεριφορά στη Συρία, η χώρα του θα ακυρώσει τη , ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού, ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom. Τούρκοι αναλυτές σημείωναν, ωστόσο, ότι οι απειλές Ερντογάν, ιδίως σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της εξάρτησης της Τουρκίας από το ρωσικό δίκτυο αγωγών – μια εξάρτηση που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε και αρκετό χρόνο για να αναιρεθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δωρεάν rapid test στην Αργαλαστή #RapidTests - https://t.co/cIEGmczsvi -

  • Με άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων ο ΣΔΥ Βόλου στο Zagori Mountain Running #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/OWjXY434LO -

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία: “Εξοστρακισμός” και απομόνωση των λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών στην πόλη του Βόλου… - https://t.co/BoyX9XY3Eo -

"Αλιεύοντας" την είδηση