Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία
Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία

Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία

Έτοιμο να στείλει στρατεύματα στην Τουρκία για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει στα νότια σύνορά της εμφανίζεται το ΝΑΤΟ, δίνοντας ένα μέτρο των ανησυχιών που προκάλεσε στη Δύση η ρωσική, στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και η επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

«Το είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλα τα κράτη-μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έναντι οποιωνδήποτε απειλών», δήλωσε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Γενς Στόλτενμπεργκ. Αφού αποδοκίμασε για άλλη μια φορά την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό, μαχητικό αεροσκάφος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε: «Το ΝΑΤΟ απάντησε ήδη ενισχύοντας την ικανότητα και την ετοιμότητά του να αναπτύξει δυνάμεις στη νότια πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στη Συμμαχία ζήτησε να παραμείνουν στη χώρα του τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας PATRIOT που έχουν εγκατασταθεί από το 2013. Αίτημα που προϋποθέτει να αναλάβουν το βάρος κάποια άλλα κράτη-μέλη, πλην ΗΠΑ και Γερμανίας, δύο χώρες που έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν τα δικά τους συστήματα από την Τουρκία για λόγους συντήρησης.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε τη Μόσχα ότι η χώρα του θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Οι ρωσικές εξηγήσεις για τις παραβιάσεις δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, στο προεδρικό αεροπλάνο, εν πτήσει προς την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι, αν δεν αλλάξει η ρωσική συμπεριφορά στη Συρία, η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία, ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού, ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom. Τούρκοι αναλυτές σημείωναν, ωστόσο, ότι οι απειλές Ερντογάν, ιδίως σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της εξάρτησης της Τουρκίας από το ρωσικό δίκτυο αγωγών – μια εξάρτηση που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών και αρκετό χρόνο για να αναιρεθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση