Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μόναχο: Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο
Μόναχο: Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο

Μόναχο: Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από πυρά σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Εννέα είναι ως τώρα οι νεκροί και άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση ενόπλων στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ς, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο δράστης.

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης σε βίντεο, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Η αστυνομία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «υποψιάζεται ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική », ενώ ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο επίσης έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική σε εξέλιξη».

Εκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και του υπ. Εσωτερικών

Παράλληλα, τα μέσα μεταφοράς έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους υπό το φόβο νέας επίθεσης καθώς εικάζεται οτι ένας από τους φερόμενους ως δράστες διέφυγε με κατεύθυνση κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό.

Tα νοσοκομεία της περιοχής τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» , ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση για τη διαχείριση της ς» της τοπικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, διέκοψε το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Βερολίνο.

Ο σύμβουλος της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι καμία θεωρία γύρω από την επίθεση δεν μπορεί να αποκλεστεί και μετέφερε εκ μέρους της Α. Μέρκελ ότι «η σκέψη της είναι στις οικογένειες των θυμάτων».  Ανακοίνωσε, επίσης,ότι  το Ομοσπονδιακό θα συγκληθεί το Σάββατο στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στο Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός ς , ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ

Οι αστυνομικές αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και τους έχουν παρακαλέσει να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο από τα σημεία που επιχειρούν προκειμένου να μην παρεμποδίζουν τις προσπάθεις σύλληψης των δραστών.

Επίσης, μέσω εφαρμογής για κινητά οι αρχές του Μονάχου ειδοποίησαν τους πολίτες οτι η πόλη βρίσκεται σε , ενώ μέσω του Twitter, με το hashtag #OffeneTür, μπορούν να βρουν ασφαλές μέρος στην πόλη.

Στο μεταξύ στο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

 

 

 

  πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση