Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μογκερίνι: Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο
Μογκερίνι: Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο

Μογκερίνι: Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο

Αλλά θ υπερσπιστούμε τα συμφέροντά μας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της απέναντι στην εμπορική επίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κατ΄αρχάς, γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν. Δεν το θέλουμε … Και τούτου δοθέντος, η ΕΕ υπερασπίζεται σαφώς τα συμφέροντά της», προειδοποίησε η Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την διάρκεια ς Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στις Βρυξέλλες.

«Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σήμερα και θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε ορισμένα που εισάγονται από τις », υπενθύμισε ο Μογκερίνι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δεν είναι ο πλησιέστερος σύμμαχος και φίλος…Αλλά η ΕΕ θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα μέτρα μας θα είναι λελογισμένα, αναλογικά και απολύτως σύμφωνα με τους και τις υποχρεώσεις του ΠΟΕ», συνέχισε.

Έχοντας στο πλευρό της τον Γουάνγκ Γι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι ελπίζει πως «η Κίνα θα εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργητικά και αποφασιστικά, διότι συμφωνούμε ότι ο ΠΟΕ είναι και παραμένει η των κανόνων του διεθνούς συστήματος εμπορίου».

Από την πλευρά του, ο της Κίνας εξήγησε ότι «σε ό,τι έχει σχέση με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η θέση του υ είναι όχι μόνο η διαφύλαξη των κινεζικών συμφερόντων, αλλά και ο σεβασμός των διεθνών κανόνων και του διεθνούς συστήματος ελευθέρου εμπορίου.
«Τηρούμε πάντα τον λόγο μας και περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», είπε.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπερ Ρος αναμένεται αύριο στο Πεκίνο για συνομιλίες.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση