Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μήνυμα «συνεργασίας» από Κέρι
Μήνυμα «συνεργασίας» από Κέρι

Μήνυμα «συνεργασίας» από Κέρι

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας του κυβερνητικού συριακού στρατού με τη φιλοδυτική εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την άμεση αποχώρηση του Μπασάρ Ασαντ από την . Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση ότι ο Σύρος πρόεδρος «τελικά» θα εγκαταλείψει το αξίωμά του, προκειμένου να υπάρξει εθνική συμφιλίωση και πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

Ερωτηθείς επ' αυτού, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Αναφορικά με πρόβλημα Ασαντ… δεν είναι σαφές ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει αν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το μέλλον του. Αλλά θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συνεργασία (με τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας) αν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, κάποια εμπιστοσύνη από την πλευρά εκείνων που τον πολεμούν ότι υπάρχει ένας ορίζοντας για πολιτική λύση». Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, προκειμένου να διευκρινίσει τη δήλωση Κέρι, σημείωσε ότι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν ότι ο Ασαντ «δεν είναι απαραίτητο να φύγει αύριο το πρωί», αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική για την πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Στο μεταξύ, ο Φρανσουά επιθεώρησε χθες το απόγευμα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», που περιπολεί ανοιχτά των συριακών ακτών, συμμετέχοντας στις της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στο πλαίσιο του ανελέητου αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο κήρυξε ο ίδιος, την επαύριο των πολύνεκρων, τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι σημείωναν ότι η εμφάνιση του σε ρόλο αρχιστράτηγου μιας χώρας σε κατάσταση πολέμου έλαβε χώρα δύο μόλις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, μιας κρίσιμης αναμέτρησης που διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ολες οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται ισχυρή άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο δείχνει να επωφελείται από την ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε με φόντο την και το λουτρό αίματος στο Παρίσι.

Στο Βερολίνο, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε, με ψήφους 445 έναντι 146, την πρόταση της ς Μέρκελ για συμμετοχή της χώρας στις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία. Σχετικό αίτημα είχε απευθύνει στους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους συμμάχους η Γαλλία την επαύριο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η Γερμανία στέλνει μια φρεγάτα, συμβάλλοντας στην του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», όπως επίσης αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado και 1.200 άνδρες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση