Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μια εύθραυστη εκεχειρία στο Βερολίνο
Μια εύθραυστη εκεχειρία στο Βερολίνο

Μια εύθραυστη εκεχειρία στο Βερολίνο

Λίγο πριν πό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας στο μεταναστευτικό, που απειλούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση τον μεγάλο συνασπισμό της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο η συμφωνία είναι θετική μόνον εκ πρώτης όψεως, αφού η εκεχειρία της Μέρκελ με τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών της Χορστ Ζεεχόφερ είναι εύθραυστη και απλώς μεταθέτει το πρόβλημα σε άλλα κόμματα, άλλες χώρες και στο μέλλον. Διότι, για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να εκπληρωθούν πολλές προϋποθέσεις: να συναινέσουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη Γερμανία, οι άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, ιδίως η Αυστρία και η Ιταλία, καθώς και η Κομισιόν. Κατ' αρχάς θα πρέπει να κατασκευαστούν τα διαμετακομιστικά κέντρα (transit centers), να συναφθούν συμφωνίες με τα που θα κληθούν να αποδεχθούν τις επαναπροωθήσεις (ειδικά η Ιταλία, αφού η Ελλάδα έχει ήδη συναινέσει), ενώ αμφίθυμη εμφανίζεται και η Βιέννη: ενδεχόμενη απουσία διμερούς συμφωνίας με κάποια χώρα εισόδου σημαίνει ότι οι θα επιστρέφουν στην Αυστρία.

«Περιμένουμε (σ.σ. αύριο) από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ μια ουσιαστική συζήτηση. Πάνω από όλα χρειαζόμαστε μια αποσαφήνιση της γερμανικής θέσης και μια ξεκάθαρη, ενιαία γραμμή της γερμανικής ς. Είμαστε πάντως έτοιμοι για όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Στις 11 Ιουλίου, εξάλλου, ο Ζεεχόφερ θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, . «Δεν έχω δει τις λεπτομέρειες, αλλά με μια πρώτη ματιά –ζήτησα άλλωστε από τις νομικές υπηρεσίες να το κάνουν– φαίνεται ότι συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο», σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Στρασβούργο.

Ενα ακόμη ερώτημα που γεννάει η συμφωνία είναι ποιος θα διασφαλίζει ότι ουδείς θα εγκαταλείπει τα κλειστά κέντρα στα σύνορα. Η αρμόδια ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένη να αναλάβει το πρόσθετο αυτό καθήκον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, προς το παρόν, όλοι απεύχονται μια οριστική ρήξη στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης στο Βερολίνο, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για το μεταναστευτικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι' αυτό η Κομισιόν έσπευσε χθες να αποφανθεί ότι η συμφωνία μοιάζει να μην αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο και οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της Μέρκελ εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν νερό στο τους για να αποκλιμακωθεί η κρίση στη Γερμανία. Η καυτή πατάτα βρίσκεται πλέον στα δικά τους χέρια και η θέση τους ήταν ανέκαθεν εναντίον της δημιουργίας διαμετακομιστικών κέντρων. Η ηγεσία του κόμματος υπό την Αντρέα Νάλες και τον αντικαγκελάριο Ολαφ Σολτς θα βρεθεί σήμερα το πρωί, στη νέα συνεδρίαση του SPD, σε δεινή θέση. Αν αντιταχθεί στη συμφωνία θα ξαναρχίσει νέο κεφάλαιο στην κυβερνητική κρίση. Αν συμφωνήσει με τις αποφάσεις των συντηρητικών, θα μπορούσε να προκληθεί εσωκομματική εξέγερση με την κατηγορία ότι θυσιάζονται οι βασικές αρχές του κόμματος μπροστά στην απειλή πρόωρων εκλογών. Γι' αυτό άλλωστε το SPD διεκδικεί χρόνο για να αποφασίσει, επικαλούμενο τη χρονοβόρο διαμάχη μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών που μαινόταν επί εβδομάδες.

Παράλληλα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα γεφυρωθεί η τραυματισμένη σχέση της Μέρκελ με τον Ζεεχόφερ, ο οποίος μέχρι προχθές το βράδυ μιλούσε απαξιωτικά για την καγκελάριό του.

Αναλυτές θεωρούν ότι σύντομα θα υπάρξει νέος γύρος αναμέτρησης μεταξύ τους. Μια αλληλοσπαρασσόμενη συντηρητική παράταξη και δίπλα της ένα SPD που συναινεί βουβό στα πάντα, φοβούμενο νέα προσφυγή στις . «Μπορεί αυτή η με αυτό το προσωπικό να εφαρμόσει τη συμφωνία;» αναρωτιέται το Spiegel. Η υπόθεση μοιάζει προς το παρόν με επιστημονική φαντασία, απαντά η γερμανική επιθεώρηση.

Το υποτιθέμενο κλίμα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο συμμάχων ενδέχεται να τορπιλίσουν ειδήσεις όπως αυτή που δημοσιοποιήθηκε χθες: στην πολύκροτη υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της 14χρονης μαθήτριας Σουζάνα, που αναμόχλευσε το κύμα ξενοφος και τρόμου απέναντι στους στη Γερμανία, αποκαλύπτεται πως ο Ιρακινός δράστης, Αλί Μπασάρ, 21 ετών, ο οποίος είχε καταθέσει αίτηση ασύλου στη χώρα, είναι πιθανό να ευθύνεται για έναν ακόμη βιασμό ανήλικης, 11 ετών αυτήν τη φορά. Οπως έγραψε το ταμπλόιντ «Μπιλντ», ενδέχεται στην προηγούμενη εγκληματική πράξη του να είχε συνεργό τον 13χρονο αδελφό του και άλλον έναν 14χρονο, ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση της Σουζάνα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση