Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μετεγκατάσταση 1500 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία ανακοίνωσαν οι Ελβετοί
Μετεγκατάσταση 1500 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία ανακοίνωσαν οι Ελβετοί

Μετεγκατάσταση 1500 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία ανακοίνωσαν οι Ελβετοί

Η θα δεχτεί να φιλοξενήσει 1.500 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος ς 40.000 προσφύγων ενώ ταυτόχρονα θα αποδεσμεύσει άμεσα άλλα 50 εκατομμύρια φράγκα για να χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των διεθνών οργανισμών στη Συρία και τις γειτονικές της χώρες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ς που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο και αφορά 40.000 παρά μόνο εφόσον οι άνθρωποι αυτοί “έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί σωστά, με βάση τους όρους που θέτει η Συνθήκη του Δουβλίνου”.

Η πρόεδρος της ς Σιμονέτα Σομαρούγκα δήλωσε ότι οι ελβετικές αρχές δεν αναμένουν κάποιο κύμα μεταναστών από άλλες χώρες. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι να παρέμβουν και να προχωρήσουν σε ελέγχους εάν χρειαστεί. “Όμως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος για συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους”, πρόσθεσε.

Το συμβούλιο συμφώνησε επίσης να αποδεσμεύσει άμεσα 50 εκατ. ελβετικά φράγκα και να αυξήσει κατά 20 εκατ. φράγκα το ποσό που θα δοθεί το 2016 για ανθρωπιστικά προγράμματα στη Μέση . “Πρόκειται για μικρό ποσό, όμως αν όλος ο κόσμος έκανε το ίδιο, τότε θα συγκεντρώναμε σημαντικά ποσά. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να περιμένουμε τους προϋπολογισμούς του 2016 αλλά να κάνουμε μια προσπάθεια πριν από τα τέλη του έτους” είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Ο επικεφαλής της ελβετικής ς υπογράμμισε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους. Μάλιστα, το τελευταίο αναγκάστηκε να μειώσει στο μισό τις μερίδες φαγητού που παρέχει στους .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση