Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία 891 δισ. ευρώ εκτός Βρετανίας
Μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία 891 δισ. ευρώ εκτός Βρετανίας

Μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία 891 δισ. ευρώ εκτός Βρετανίας

Με την πολιτική κατάσταση στη Βρετανία να είναι εξαιρετικά ρευστή περίπου τρεις μήνες πριν από το αναμενόμενο Brexit, ενώ παράλληλα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η εταιρεία συμβούλων Ernst &Young (ΕΥ) προειδοποιεί πως μέρος του τιμήματος που πληρώνει η Βρετανία είναι η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 891 δισ. ευρώ από το προς διάφορα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην

Με την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το Brexit να κλιμακώνεται όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου εξακολουθούν να μεταφέρουν προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία από το σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Δουβλίνο, διότι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να βρεθούν αποκλεισμένες από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά των 425 εκατομμυρίων καταναλωτών μετά την αναμενόμενη(;) αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είκοσι εταιρείες

Από την ημερομηνία του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου του 2016 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2018, είκοσι εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως θα μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η EY. Η πλειονότητα των εταιρειών είναι επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες. Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των βρετανικών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν επιβεβαιώσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους ή και προσωπικό στην ηπειρωτική , ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ανερχόταν σε 31%.

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι εταιρείες το ύψος των περιουσιακών στοιχεία που «φυγαδεύουν» από τη Βρετανία, συντηρητική εκτίμηση της ΕΥ είναι πως το συνολικό τους ύψους ανέρχεται σε τουλάχιστον 891 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από δημόσιες ανακοινώσεις των παραπάνω 20 εταιρειών.

Το ποσό μπορεί να είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία ύψους 8,91 τρισ. ευρώ που διαθέτουν μόνο οι στη Βρετανία, αναφέρεται σε χθεσινή μελέτη της ΕΥ, ωστόσο εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του Brexit.

Στις 15 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι βουλευτές να απορρίψουν τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. την οποία έχει διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Εν αναμονή της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας τον Ιανουάριο, το θα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις…

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν έχουν επιλογή παρά να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας, εξηγούσε χθες ο Ομάρ Αλί, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΕΥ.

«Οσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, όλο και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και προσωπικό θα μεταφέρονται εκτός Βρετανίας.

Αναπόφευκτα, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (που καταρτίζουν οι εταιρείες) αφορούν μόνο στην πρώτη ημέρα του Brexit και στην περίπτωση μη συμφωνίας θα αποτελέσουν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, διότι τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα είναι πιο εκτεταμένα και με διαφορετική στρατηγική από τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα», εξηγεί ο Αλί. Σχετικά καλύτερη από τις προβλέψεις είναι η κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση στο .

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που έχουν «μεταναστεύσει» από το Λονδίνο σε άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζεται από την EY σε επτά χιλιάδες, ενώ προηγούμενη εκτίμηση, τον Οκτώβριο, έκανε λόγο για δέκα χιλιάδες. Περίπου δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί χάρη στο Brexit στην (μόνο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο) καθώς οι εταιρείες του Σίτι προσλαμβάνουν εργαζομένους στη Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι προκειμένου να αποφύγουν το κόστος ς προσωπικού από το Λονδίνο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση