Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μετ’ εμποδίων ο σχηματισμός «υπηρεσιακής» στην Τουρκία
Μετ’ εμποδίων ο σχηματισμός «υπηρεσιακής» στην Τουρκία

Μετ’ εμποδίων ο σχηματισμός «υπηρεσιακής» στην Τουρκία

Δύο μήνες χωρίζουν την Τουρκία από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που εκτός από ευκαιρία για το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης () του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει εκ νέου την αυτοδυναμία στο τουρκικό κοινοβούλιο, έχει εξελιχθεί σε πρόκληση, αφού το κυβερνών κόμμα καλείται να διαχειρισθεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρωτόγνωρη προσπάθεια σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης και χωρίς να αποτελεί βεβαιότητα η προοπτική ενός αισθητά καλύτερου αποτελέσματος που θα αλλάξει την πολιτική ισορροπία δυνάμεων. Σε διάστημα πέντε ημερών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ ταβούτογλου, ύστερα από με τον Ερντογάν την Τρίτη, κλήθηκε να αναζητήσει τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού σχηματισμού, στον οποίο σύμφωνα με το τουρκικό

Σύνταγμα πρέπει να συμμετέχουν πρόσωπα από όλα τα της αντιπολίτευσης.

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο συμβιβασμός των αντιπολιτευόμενων κομμάτων δεν θεωρείτο πιθανός, καθώς το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και η Κίνηση Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχαν αρνηθεί εκ προοιμίου τη συμμετοχή τους σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο ταβούτογλου, ωστόσο, επιχείρησε να προσεγγίσει αξιοσέβαστες προσωπικότητες και των δύο κομμάτων σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα των προθέσεών του για και συμπερίληψη όλων των εκπροσωπούμενων στο τουρκικό κοινοβούλιο κομμάτων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνομίλησε με πέντε μέλη του CHP και με τρία μέλη από το MHP και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) αντίστοιχα, ζητώντας την τελική τους απάντηση ώς το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με πηγή του πρωθυπουργικού υ. Ενας βουλευτής του MHP, ο Τουγκρούλ Τουρκές, αποφάσισε να «σπάσει» τη γραμμή του κόμματός του και να δεχθεί την πρόταση του ήδη από την Τετάρτη παρά τις εσωκομματικές επικρίσεις.

Σε αντιπαραβολή με τα υπόλοιπα της αντιπολίτευσης, το HDP διατήρησε θετική στάση απέναντι στην προοπτική συμμετοχής, αν και σχολίασε με δυσπιστία ότι δεν θα ήταν έκπληξη να επιχειρηθεί ο αποκλεισμός του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο συνεπικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι θεωρεί όλα τα μέλη του κόμματός του κατάλληλα για να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση, εκτός από τα στελέχη της ηγεσίας του ΗDP, τα οποία θα είναι απασχολημένα με την προετοιμασία για τις εκλογές. «Δεν διστάζουμε να αναλάβουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα, αλλά δεν θα εκπλαγούμε εάν προσπαθήσουν να παραβιάσουν το Σύνταγμα και να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το HDP» είπε ο Ντεμιρτάς. «Μία τέτοια απόπειρα θα απορριφθεί βέβαια από το Συνταγματικό Δικαστήριο» πρόσθεσε. Ο μελών του φιλοκουρδικού κόμματος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ενέχει εκλογικό κίνδυνο για το AKP, που βρίσκεται εν μέσω βίαιων συγκρούσεων με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καθώς μπορεί να κοστίσει τις ψήφους των εθνικιστών που υποστηρίζουν το ισλαμιστικό κόμμα, αποστερώντας του την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση