Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Μέρκελ «υπέκυψε» στον Ερντογάν
Η Μέρκελ «υπέκυψε» στον Ερντογάν

Η Μέρκελ «υπέκυψε» στον Ερντογάν

Η ερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη δικαστική διερεύνηση της προσφυγής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά του κωμικού ιαν Μπέμερμαν. Η καγκελάριος δεσμεύθηκε παράλληλα ότι η παράγραφος 103 του ποινικού κώδικα, που αναφέρεται στο αμα της προσβολής ηγέτη ξένου κράτους, θα καταργηθεί.

Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διαφώνησαν με την απόφαση της καγκελαρίου, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, πολυάριθμοι καλλιτέχνες παρότρυναν την καγκελαρία να μην ικανοποιήσει το αίτημα του Ερντογάν. Οι υποστηρικτές της απόφασης της ς καγκελαρίου επεσήμαναν ότι είναι παράδοξη η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στην εκτελεστική εξουσία να αποφασίζει για το αν μια υπόθεση θα πάει ή όχι στη δικαιοσύνη. Ανακοινώνοντας την απόφασή της, η Μέρκελ είπε ότι μετά έντονη συζήτηση, η κυβέρνησή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφασίσει αν ο Μπέμερμαν έχει διαπράξει αμα. «Σε ένα δικαίου, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά της δικαιοσύνης να σταθμίσει τα ατομικά δικαιώματα και τα άλλα θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και της καλλιτεχνικής έκφρασης», είπε η καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας ότι η παραπομπή στη δικαιοσύνη δεν συνιστά ως προς την ουσία της υπόθεσης.

Ο αρθρογράφος της Sueddeutsche Zeitung, Χέριμπερτ Πραντλ, χαρακτήρισε «ορθή» την κυβερνητική απόφαση και σχολίασε. «Αν το ποίημα-λίβελος είχε εκφωνηθεί από ομιλητή σε εκδήλωση της (ισλαμοφοβικής) Pegida, θα ετιμωρείτο ως υπομόχλευση μίσους. Αλλά το πλαίσιο στην περίπτωση Μπέμερμαν ήταν διαφορετικό. Ο ήθελε να δώσει στον Ερντογάν ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Επιτρέπεται όμως, σε αυτό το πλαίσιο, να εκφωνήσει κανείς χυδαιότητες οι οποίες, αν εκληφθούν κυριολεκτικά, είναι βαθύτατα προσβλητικές; Είναι πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα, αλλά τώρα σιγά σιγά θα μειωθεί η έξαψη της κοινής γνώμης. Στο τέλος, αν όλα πάνε καλά για τον Μπέμερμαν και την καλλιτεχνική ελευθερία, θα αθωωθεί. Και ώς τότε, ελπίζουμε ότι η τιμή του προέδρου Ερντογάν θα μετράται με διαφορετικά από την αντίδρασή του σε ένα ποίημα-λίβελο».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση