Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μέρκελ: Οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν σε Ελλάδα, Τουρκία
Μέρκελ: Οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν σε Ελλάδα, Τουρκία

Μέρκελ: Οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν σε Ελλάδα, Τουρκία

Ενίσχυση της συνς Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και της ευρωπαϊκής ς φύλαξης των συνόρων, της Frontex, προανήγγειλε στη χθεσινή συνέντευξή της στην εφ Bild η Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν». Παράλληλα ανέφερε ότι η δημιουργία των μεγάλων κέντρων υποδοχής, των επονομαζόμενων «hot spots», σε Ελλάδα και Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την τρέχουσα χαοτική κατάσταση των μεταναστευτικών ροών. Θα πρέπει να συνδράμουμε την Τουρκία με πολλούς τρόπους, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους εκεί εκατομμύρια Σύροι , συμπλήρωσε.

«Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα αποτελεσματικό κράτος σε λειτουργία. Εκεί είναι εύκολο το παιχνίδι για τους λαθρέμπορους», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση των κρατικών δομών, προκειμένου να υπάρξει συν με αυτές στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των διακινητών.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπατριώτες της η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει αύξηση φόρων λόγω προσφυγικής κρίσης, ενώ εμφανίστηκε διστακτική στην αν θα φιλοξενούσε έναν πρόσφυγα στο σπίτι της, μια συμβολική κίνηση που έκαναν Ευρωπαίοι πολιτικοί. «Παρόλο που τρέφω μεγάλο σεβασμό γι' αυτούς τους ανθρώπους που το κάνουν, δύσκολα μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε αυτήν τη θέση στην παρούσα φάση. Αλλωστε θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να μεριμνήσω να αναλάβει το κράτος αυτήν την », απάντησε στον διευθυντή της Bild Κάι Ντίκμαν και σε δύο δημοσιογράφους του ταμπλόιντ φύλλου: Πάουλ Ροντσχάιμερ και Κίκι Κάους.

«Κυρία καγκελάριε, τόσες πολλές κρίσεις μαζεμένες δεν είχατε ποτέ στη διάρκεια της θητείας σας: Ουκρανία, Ελλάδα, τώρα οι . Αναρωτιέστε ποτέ αν θα τα καταφέρετε;», ήταν η πρώτη προς την κ. Μέρκελ, η οποία απάντησε: «Σπανίως θέτω αυτό το ερώτημα στον εαυτό μου. Οι μέρες μου είναι γεμάτες. Διαθέτω όμως πολλούς ικανούς συνεργάτες». Εν συνεχεία οι δημοσιογράφοι της Bild τη ρώτησαν αν περίμενε πως η θερμή υποδοχή των προσφύγων από τους Γερμανούς θα υποχωρούσε και το θετικό κλίμα θα άλλαζε τόσο γρήγορα. «Η πείρα έχει δείξει πως οι ιδιαίτερα φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές δεν κρατούν για πάντα. Ούτε καν με την ενοποίηση της Γερμανίας δεν συνέβη αυτό. Συνεπώς δεν με εκπλήσσει η εξέλιξη, επειδή έρχονται πολλοί πρόσφυγες και αυτό φέρνει προτα τα οποία πρέπει να λύσουμε», επισήμανε. Παράλληλα έδειξε κατανόηση για το γεγονός ότι οι πολίτες αναρωτιούνται πόσοι θα έρθουν ακόμη. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι ούτε η ίδια ούτε κανείς άλλος μπορεί να το προβλέψει.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση