Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το μέλλον της Ευρώπης: Υψηλού επιπέδου συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες από ολόκληρη την Ευρώπη
Το μέλλον της Ευρώπης: Υψηλού επιπέδου συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες από ολόκληρη την Ευρώπη

Το μέλλον της Ευρώπης: Υψηλού επιπέδου συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες από ολόκληρη την Ευρώπη

Σήμερ, ο  Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσία της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Μέιριντ Μακγκίνες, φιλοξένησε υψηλού επιπέδου συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η εν λόγω 13η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου διεξήχθη στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την οποία δρομολόγησε ο πρόεδρος ιούνκερ με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σχετικά: «Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της. Αποτελεί συλλογική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον αυτό με γνώμονα τις κοινές μας αξίες. Ο τακτικός δις με ομολογιακές οργανώσεις, όπως ακριβώς και ο δις με τις μη ομολογιακές οργανώσεις, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του κοινού μας μέλλοντος μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Χάρη στον συμμετοχικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο θα μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε την καλύτερη δυνατή πορεία για το κοινό μας μέλλον.»

Η σημερινή συνάντηση υψηλού επιπέδου, που αποτελεί μέρος του τακτικού διαλόγου με τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και τις φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας, έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος ζητήματα που σχετίζονται με τις αξίες και τη διακυβέρνηση.

Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν επίσης την ανθρώπινη διάσταση της Ευρώπης, ιδίως με τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές της διαστάσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στις αρχές της ς, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιωσιμότητας.

Οι ηγέτες που παρευρέθηκαν κλήθηκαν να συνεργαστούν με την Επιτροπή καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τα ζητήματα που συζητούνται σήμερα.

Στη συνάντηση  συμμετείχαν:

  • Ιμάμης Seyran ATEŞ, ιδρυτής του τεμένους Ibn Rushd-Goethe στο Βερολίνο
  • Μητροπολίτης ΚΛΕΟΠΑΣ Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
  • Πρεσβύτερος Massimo FEO, πρόεδρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών
  • Ron EICHHORN, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βουδιστών
  • Μητροπολίτης ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ αλλίας, αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
  • Ραβίνος Albert GUIGUI, Αρχιρραβίνος Βρυξελλών
  • Επίσκοπος Jean-Claude HOLLERICH, Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου
  • Ιμάμης Tareq OUBROU, Μέγας Ιμάμης του Bordeaux
  • Irmgard SCHWAETZER, πρόεδρος της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD)
  • Επίσκοπος Noel TREANOR, Επίσκοπος Down και Connor
  • Αρχιεπίσκοπος Urmas VIILMA, Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Εσθονίας

 

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει τακτικά συναντήσεις υψηλού επιπέδου και συζητήσεις με εκκλησίες και θρησκευτικές ενώσεις και κοινότητες, καθώς και με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις.

Η σημερινή συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες αποτελεί τη 13η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργανώνει η Επιτροπή. Ο διάλογος με τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και τις φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας από το 2009 (άρθρο 17 της ΣΛΕΕ). Αρμόδιος για τον διάλογο είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος,  Φρανς Τίμερμανς.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της με μη ομολογιακές οργανώσεις στις 19 Ιουνίου 2017 σχετικά με το ίδιο θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης» .

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο με την οποία ξεκίνησε διαδικασία προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Στη συνέχεια, η Επιτροπή δεσμεύθηκε να διεξαγάγει διάλογο με διαφορετικές ομάδες σε διάφορες και περιφέρειες, ώστε να ενθαρρύνει τον διάλογο σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης το 2025. Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, ο πρόεδρος περιέγραψε λεπτομερέστερα το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι πρωτίστως Ένωση αξιών. Ο πρόεδρος καθόρισε επίσης χάρτη πορείας για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση