Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κυβέρνηση Μαδούρο
Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κυβέρνηση Μαδούρο

Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κυβέρνηση Μαδούρο

Ενώ η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί, καιρό τώρα, σε οξεία και μαστίζεται από αχαλίνωτο πληθωρισμό, η Μαδούρο κινδυνεύει να βρεθεί πολύ γρήγορα σε κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό τον έλεγχο των λογαριασμών που διατηρεί η της Βενεζουέλας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και άλλα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διοχέτευσης των εσόδων από την πώληση πετρελαίου της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό.

Παράλληλα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος έστειλε επιστολές στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και στον κυβερνήτη της Τράπεζας της ς Μαρκ Κάρνεϊ, ζητώντας τους να εμποδίσουν την κυβέρνηση Μαδούρο να μεταφέρει στη Βενεζουέλα αποθέματα χρυσού, αξίας ενός δισ. δολαρίων, τα οποία βρίσκονται στο .


Ο Νικολάς Μαδούρο (κέντρο) κατά τη διάρκεια στρατιωτικής ς στο στρατόπεδο Παραμακάι της πολιτείας Καραμπόμπο, στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας

Κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε δραματικά τη δυνατότητα του Καράκας να αποκτήσει σκληρό συνάλλαγμα ώστε να εισάγει , φάρμακα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ηλεκτρονικές συσκευές και σειρά άλλων προϊόντων.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το και η Αυστραλία προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία απειλούν να πράξουν το ίδιο αν ο Μαδούρο δεν προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Υπέρ μιας «δίκαιης και ειρηνικής λύσης» στο πολιτικό πρόβλημα της Βενεζουέλας τάχθηκε από τον Παναμά, όπου πραγματοποιούσε , ο Πάπας Φραγκίσκος, χωρίς να υποστηρίξει κάποιο από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ς, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, προθυμοποιήθηκαν, ύστερα από χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, να μεσολαβήσουν για την επίλυση της κρίσης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση