Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κυβέρνηση Μαδούρο
Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κυβέρνηση Μαδούρο

Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κυβέρνηση Μαδούρο

Ενώ η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί, καιρό τώρα, σε οξεία οικονομική κρίση και μαστίζεται από αχαλίνωτο πληθωρισμό, η κυβέρνηση Μαδούρο κινδυνεύει να βρεθεί πολύ γρήγορα σε κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό τον έλεγχο των λογαριασμών που διατηρεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της έας Υόρκης και άλλα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διοχέτευσης των εσόδων από την πώληση πετρελαίου της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό.

Παράλληλα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος έστειλε επιστολές στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και στον κυβερνήτη της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ζητώντας τους να εμποδίσουν την κυβέρνηση Μαδούρο να μεταφέρει στη Βενεζουέλα αποθέματα χρυσού, αξίας ενός δισ. δολαρίων, τα οποία βρίσκονται στο Λονδίνο.


Ο ικολάς Μαδούρο () κατά τη διάρκεια στρατιωτικής ς στο στρατόπεδο Παραμακάι της πολιτείας Καραμπόμπο, στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας

Κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε δραματικά τη δυνατότητα του Καράκας να αποκτήσει σκληρό συνάλλαγμα ώστε να εισάγει τρόφιμα, φάρμακα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ηλεκτρονικές συσκευές και σειρά άλλων προϊόντων.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ισραήλ και η προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία απειλούν να πράξουν το ίδιο αν ο Μαδούρο δεν προχωρήσει άμεσα σε . Υπέρ μιας «δίκαιης και ειρηνικής λύσης» στο πολιτικό πρόβλημα της Βενεζουέλας τάχθηκε από τον Παναμά, όπου πραγματοποιούσε , ο Πάπας Φραγκίσκος, χωρίς να υποστηρίξει κάποιο από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ς, Σεργκέι , και του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, προθυμοποιήθηκαν, ύστερα από χθεσινή τηλεφωνική επι τους, να μεσολαβήσουν για την επίλυση της κρίσης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση