Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Μαζικές διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ από Παλαιστίνιους
Μαζικές διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ από Παλαιστίνιους

Μαζικές διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ από Παλαιστίνιους

«Μέρα οργής» υπήρξε η χθεσινή στη Δυτική Oχθη και την Ανατολική , καθώς διάφορες παλαιστινιακές ομάδες κάλεσαν σε μαζικές διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ. Λίγες ώρες μετά το κάλεσμα, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, πριν δεχθεί πυροβολισμό, που τον ακινητοποίησε. Την ίδια στιγμή, η Παρασκευή υπήρξε ημέρα συνομιλιών για τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, που επιχειρούν να δώσουν ένα τέλος στο νέο κύμα ς των τελευταίων τριών εβδομάδων στην περιοχή.

Ο Αμερικανός Τζον Κέρι δήλωσε με «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος, ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, ύστερα από την τετράωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν , στο την Πέμπτη. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χθες την των ηλικιακών περιορισμών για τους άνδρες κάτω των σαράντα, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να επισκέπτονται για τις κεντρικές εβδομαδιαίες προσευχές της Παρασκευής την ιερή τοποθεσία του μουσουλμανικού τεμέ Αλ Ακτσά στην παλιά πόλη της . Η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική για τον κατευνασμό της οργής των μουσουλμάνων, αφού ο εν λόγω λατρευτικός χώρος αποτέλεσε τη σπίθα που πυροδότησε τον νέο κύκλο ισραηλινο-παλαιστινιακών βιαιοπραγιών.

Προγραμματισμένη για χθες ήταν και η συνάντηση του Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του , την ύπατη εκπρόσωπο της για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκε εσπευσμένα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συνομιλήσει με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ και τον Αμπάς το Σάββατο στο Αμμάν. Στην πραγματικότητα, δεν έχει υπάρξει ουσιαστικά πρόταση για νέα προώθηση μιας λύσης που θα οδηγήσει σε δύο ανεξάρτητα κράτη και ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ το περασμένο έτος. Ο βασικός στόχος είναι οι δύο ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση