Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Μάλι: Δεκάδες νεκροί, ελεύθεροι οι όμηροι
Μάλι: Δεκάδες νεκροί, ελεύθεροι οι όμηροι

Μάλι: Δεκάδες νεκροί, ελεύθεροι οι όμηροι

ΜΠΑΜΑΚΟ. Τουλάχιστον 27 νεκροί ήταν ο πρώτος από την των τζιχαντιστών που αψήφησαν την ασφάλεια πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μάλι και εισέβαλαν στις 7 το πρωί τοπική , γαζώνοντας με σφαίρες την πρόσοψη και φωνάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά).

Ειδικές δυνάμεις του Μάλι, συνεπικουρούμενες από άνδρες επίλεκτων μονάδων των και της Γαλλίας, πραγματοποίησαν επιδρομή και κατάφεραν να απελευθερώσουν τους 170 ομήρους, κυρίως ξένους υπηκόους, που κρατούσαν ένοπλοι φανατικοί ισλαμιστές στην πρωτεύουσα της πρώην γαλλικής αποικίας.

Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, η Αλ Μουραμπιτούν, και οι ειδικοί δεν θέλησαν να σχολιάσουν αν η χθεσινή συνδέεται με την αιματοχυσία του Παρισιού, καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος». Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε στρατιωτών με στολές παραλλαγής να κραδαίνουν αυτόματα όπλα στο λόμπι του Radisson Blu, ενός από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας του Μάλι.

Οι γαλλικές επίλεκτες δυνάμεις έφτασαν από την , καθώς υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι μεταξύ των ομήρων υπήρχαν Γάλλοι . Τουλάχιστον έξι Αμερικανοί ήταν μεταξύ των 80 περίπου ομήρων, που απελευθερώθηκαν αμέσως μετά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων, όπως και τα πληρώματα της Air France και της Turkish Airline που είχαν καταλύσει εκεί, 20 Ινδοί αλλά και επτά Αλγερινοί. Μετά την επιδρομή, οι ταμπουρώθηκαν στον έβδομο όροφο, και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ανταλλαγή πυρών.

Ο συνταγματάρχης του στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής των , είπε ακόμη πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προσέφεραν τη βοήθειά τους στο επεισόδιο. Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει νωρίτερα πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοηθούν τις δυνάμεις του Μάλι, προκειμένου οι όμηροι να απελευθερωθούν με ασφάλεια. «Οι αμερικανικές δυνάμεις βοηθούν στη μεταφορά των πολιτών σε ασφαλές μέρος, ενώ οι δυνάμεις του Μάλι ασφαλίζουν το ξενοδοχείο», διευκρίνισε η αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά. Ο πρόεδρος των Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συμμετείχε χθες στην σύνοδο του ASEAN στη Μαλαισία, παρακολουθούσε και ενημερωνόταν διαρκώς από τους συμβούλους ασφαλείας του για την πορεία της ομηρείας. Συνολικά 1.000 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στην Αφρική, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν αναφέρθηκε οποιαδήποτε σύγκρουση των Αμερικανών στρατιωτών με τους της ομηρίας.

Στο μεταξύ, οι επτά Αλγερινοί που διέμεναν στο ξενοδοχείο Radisson, από τους οποίους οι έξι είναι μέλη μιας επίσημης αλγερινής αντιπροσωπείας, ήταν επίσης από τους πρώτους που αφέθηκαν ελεύθεροι. Η απελευθέρωση της αντιπροσωπείας αυτής, που αποτελείτο κυρίως από διπλωμάτες, επιτεύχθηκε χάρη στη συνδυασμένη δράση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (Minusma) και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ομαλά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις Επαγγελματικών Λυκείων #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/95u9EGwtWq -

  • Εξάμηνη παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες #δασικοίχάρτες - https://t.co/mt7SRqdHDL -

  • Il turismo ellenico riparte, Fiavet in missione in Grecia #FiavetInGrecia - https://t.co/RtzCYz6ffe -

"Αλιεύοντας" την είδηση