Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Μάλι: Δεκάδες νεκροί, ελεύθεροι οι όμηροι
Μάλι: Δεκάδες νεκροί, ελεύθεροι οι όμηροι

Μάλι: Δεκάδες νεκροί, ελεύθεροι οι όμηροι

ΜΠΑΜΑΚΟ. Τουλάχιστον 27 ήταν ο πρώτος απολογισμός από την των τζιχαντιστών που αψήφησαν την ασφάλεια πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μάλι και εισέβαλαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα, γαζώνοντας με σφαίρες την πρόσοψη και φωνάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά).

Ειδικές δυνάμεις του Μάλι, συνεπικουρούμενες από άνδρες επίλεκτων μονάδων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, πραγματοποίησαν επιδρομή και κατάφεραν να απελευθερώσουν τους 170 ομήρους, κυρίως ξένους υπηκόους, που κρατούσαν ένοπλοι φανατικοί ισλαμιστές στην πρωτεύουσα της πρώην γαλλικής αποικίας.

Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, η Αλ Μουραμπιτούν, και οι ειδικοί δεν θέλησαν να σχολιάσουν αν η χθεσινή επίθεση συνδέεται με την αιματοχυσία του Παρισιού, καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος». Η κρατική μετέδωσε εικόνες στρατιωτών με στολές παραλλαγής να κραδαίνουν αυτόματα όπλα στο λόμπι του Radisson Blu, ενός από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας του Μάλι.

Οι γαλλικές επίλεκτες δυνάμεις έφτασαν από την Μπουρκίνα Φάσο, καθώς υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι μεταξύ των ομήρων υπήρχαν Γάλλοι πολίτες. Τουλάχιστον έξι Αμερικανοί ήταν μεταξύ των 80 περίπου ομήρων, που απελευθερώθηκαν αμέσως μετά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων, όπως και τα πληρώματα της Air France και της Turkish Airline που είχαν καταλύσει εκεί, 20 Ινδοί αλλά και επτά Αλγερινοί. Μετά την επιδρομή, οι ταμπουρώθηκαν στον έβδομο όροφο, και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ανταλλαγή πυρών.

Ο συνταγματάρχης του στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ, είπε ακόμη πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προσέφεραν τη βοήθειά τους στο επεισόδιο. Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει νωρίτερα πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοηθούν τις δυνάμεις του Μάλι, προκειμένου οι όμηροι να απελευθερωθούν με ασφάλεια. «Οι αμερικανικές δυνάμεις βοηθούν στη μεταφορά των πολιτών σε ασφαλές μέρος, ενώ οι δυνάμεις του Μάλι ασφαλίζουν το ξενοδοχείο», διευκρίνισε η αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συμμετείχε χθες στην σύνοδο του ASEAN στη Μαλαισία, παρακολουθούσε και ενημερωνόταν διαρκώς από τους συμβούλους ασφαλείας του για την πορεία της ομηρείας. Συνολικά 1.000 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στην Αφρική, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν αναφέρθηκε οποιαδήποτε σύγκρουση των Αμερικανών στρατιωτών με τους δράστες της ομηρίας.

Στο μεταξύ, οι επτά Αλγερινοί που διέμεναν στο Radisson, από τους οποίους οι έξι είναι μέλη μιας επίσημης αλγερινής αντιπροσωπείας, ήταν επίσης από τους πρώτους που αφέθηκαν ελεύθεροι. Η απελευθέρωση της αντιπροσωπείας αυτής, που αποτελείτο κυρίως από διπλωμάτες, επιτεύχθηκε χάρη στη συνδυασμένη δράση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (Minusma) και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η Σύλληψη της Αγίας Άννης #ΙερόςΝαόςΑγίαςΆννηςΒόλου - https://t.co/NTVaI61G11 -

  • Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών #γρίπητωνπτηνών - https://t.co/eFkSiM4833 -

  • Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Βόλο δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης #σύστασησυμμορίας - https://t.co/eKz1GAtQUf -

"Αλιεύοντας" την είδηση