Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » M. Ρέντσι: Να ξεπεραστεί το Δουβλίνο ΙΙ
M. Ρέντσι: Να ξεπεραστεί το Δουβλίνο ΙΙ

M. Ρέντσι: Να ξεπεραστεί το Δουβλίνο ΙΙ

«Ν γίνει πγκόσμιο πρόβλημα η κρίση των μεταναστών», ζητά σε συνέντευξή του στην ιταλική Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι τονίζει ότι μετά το τραγικό του περασμένου Απριλίου ελήφθησαν τα πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία, όμως, είναι ακόμη «ελλιπή, μυωπικά και αποσπασματικά», ενώ προσθέτει ότι «οι δραματικές εικόνες των παιδιών που χάνουν την ζωή τους από ασφυξία στα φορτηγά, και μέσα στα αμπάρια, μας λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει μια στρατηγική».

Η λύση που βλέπει στον ορίζοντα ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι η ενίσχυση της ς με Αφρική και , αλλά και η μιας πολιτικής και διπλωματικής ευρωπαϊκής εκστρατείας.

«Πρέπει να ξεπερασθεί το Δουβλίνο2, και να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, με ευρωπαϊκό δικαίωμα ασύλου», δηλώνει ο Ματτέο Ρέντσι.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογραμμίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αξιολογούνται οι αιτήσεις ασύλου κατευθείαν στις χώρες προέλευσης, με κοινή ,ευρωπαϊκή διαχείριση και των επαναπατρισμών.

Σε ό,τι αφορά την ιταλική εσωτερική πολιτική, ο Ρέντσι καθιστά σαφές ότι η νομική αναγνώριση των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών θα γίνει πράξη από την κυβέρνησή του, παρά τις καθολικών δυνάμεων, και εξηγεί ότι «οι αναφορές στην οικογένεια δεν είναι σε αντίθεση με τα σύμφωνα συμβίωσης».

Όσο για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα προσθέτει: «Η σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ είναι καλή και η κοινή μας ανησυχία αφορά το να αποφευχθεί η παρακμή του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Στο θέμα αυτό οι απόψεις μας είναι κοινές. Σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι ο κριτής μας. Το αντίθετο. Και η Γερμανία πρέπει να αλλάξει, στηρίζοντας την εσωτερική ζήτηση και προχωρώντας σε δομικές αλλαγές στους τομείς εκείνους όπου έχει μείνει πίσω. Υπάρχουν κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας προσπάθησε να μετριάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ευελιξία».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση