Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Λευκή σημαία Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες
Λευκή σημαία Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες

Λευκή σημαία Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες

Ενώ η ισπανική κυβέρνηση εδραιώνει, χωρίς να συναντάει αντιστάσεις, την εξουσία της στην Καταλωνία, ο έκπτωτος πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν έστειλε στο συρτάρι τη συμβολική, όπως αποδείχθηκε, ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αποδεχόμενος τις της 21ης Δεκεμβρίου που αποφάσισε η Μαδρίτη.

Η νέα στροφή Πουτζντεμόν έλαβε χ στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη ο Καταλανός πολιτικός, τροφοδοτώντας φήμες ότι επρόκειτο να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Τις φήμες αυτές ενίσχυσε ο του γνωστού δικηγόρου Πολ Μπεκαέρτ ως νομικού εκπροσώπου του Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για στάση, και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κάλεσε χθες τον Πουτζντεμόν να απολογηθεί την Πέμπτη το πρωί για τις εν λόγω κατηγορίες, που επισύρουν μέχρι και 30 ετών. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο τέως πρόεδρος της Καταλωνίας δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο από το Βέλγιο και ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στην Καταλωνία, αρκεί να του δοθούν «εγγυήσεις» από τη Μαδρίτη.

«Μια μακρά διαδρομή»

«Ζητάω από τον λαό της Καταλωνίας να προετοιμαστεί για μακρά διαδρομή. Η δημοκρατία θα είναι το έδαφος πάνω στο οποίο θα καταφέρουμε να νικήσουμε», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, αποδεχόμενος τις του Δεκεμβρίου που προκήρυξε ο πρωθ Μαριάνο Ραχόι. Την τοποθέτηση Πουτζντεμόν υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές χαιρέτισε ως «πολύ θετική» ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλωνία Ενρίκ Μίλο.

Δημοσκόπηση του δημόσιου κέντρου πολιτικών ερευνών της Καταλωνίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, φέρει τους οπαδούς της απόσχισης στο 48,7% έναντι 43,6% που επιθυμεί την παραμονή στο ισπανικό . Τον περασμένο Ιούνιο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 41,1% και 49,4%.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τη Μαδρίτη, ο Βέλγος πρωθ Σαρλ Μισέλ δήλωσε η κυβέρνησή του δεν προσκάλεσε τον Πουτζντεμόν στη χώρα και ότι θα τον αντιμετωπίσει όπως οποιονδήποτε άλλο πολίτη της Ταυτόχρονα, επανήλθε στην ανάγκη πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ισπανία.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση