Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκή σημαία Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες
Λευκή σημαία Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες

Λευκή σημαία Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες

Ενώ η ισπανική κυβέρνηση εδραιώνει, χωρίς να συναντάει αντιστάσεις, την εξουσία της στην Καταλωνία, ο έκπτωτος πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν έστειλε στο συρτάρι τη συμβολική, όπως αποδείχθηκε, ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αποδεχόμενος τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που αποφάσισε η Μαδρίτη.

Η νέα στροφή Πουτζντεμόν έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη ο Καταλανός πολιτικός, τροφοδοτώντας φήμες ότι επρόκειτο να ζητήσει πολιτικό . Τις φήμες αυτές ενίσχυσε ο διορισμός του γνωστού δικηγόρου Πολ Μπεκαέρτ ως νομικού εκπροσώπου του Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για στάση, εξέγερση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Το ανώτατο της χώρας κάλεσε χθες τον Πουτζντεμόν να απολογηθεί την Πέμπτη το πρωί για τις εν λόγω κατηγορίες, που επισύρουν μέχρι και 30 ετών. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο τέως πρόεδρος της Καταλωνίας δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό από το Βέλγιο και ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στην Καταλωνία, αρκεί να του δοθούν «εγγυήσεις» από τη Μαδρίτη.

«Μια μακρά διαδρομή»

«Ζητάω από τον λαό της Καταλωνίας να προετοιμαστεί για μακρά διαδρομή. Η δημοκρατία θα είναι το έδαφος πάνω στο οποίο θα καταφέρουμε να νικήσουμε», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, αποδεχόμενος τις εκλογές του Δεκεμβρίου που προκήρυξε ο . Την τοποθέτηση Πουτζντεμόν υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές χαιρέτισε ως «πολύ θετική» ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλωνία Ενρίκ Μίλο.

Δημοσκόπηση του δημόσιου κέντρου πολιτικών ερευνών της Καταλωνίας, που δόθηκε χθες στη , φέρει τους οπαδούς της απόσχισης στο 48,7% έναντι 43,6% που επιθυμεί την παραμονή στο ισπανικό κράτος. Τον περασμένο Ιούνιο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 41,1% και 49,4%.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τη Μαδρίτη, ο δήλωσε η κυβέρνησή του δεν προσκάλεσε τον Πουτζντεμόν στη χώρα και ότι θα τον αντιμετωπίσει όπως οποιονδήποτε άλλο πολίτη της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, επανήλθε στην ανάγκη πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ισπανία.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ζωή αρχίζει όταν κλείνει ένας κύκλος… - https://t.co/PaAJUgRkjl -

  • Πέθανε στον ύπνο του 40χρονος αγιογράφος στη Ν. Αγχίαλο #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/oI1aWUp9SF -

  • Αιφνίδιος θάνατος πεζοπόρου στο #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/n1IKx7MKdh -

"Αλιεύοντας" την είδηση