Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κυπριακές εκλογές: Πρώτος, με απώλειες, ο ΔΗΣΥ, μεγάλη πτώση του ΑΚΕΛ, στη Βουλή οι εθνικιστές
Κυπριακές εκλογές: Πρώτος, με απώλειες, ο ΔΗΣΥ, μεγάλη πτώση του ΑΚΕΛ,  στη Βουλή οι εθνικιστές

Κυπριακές εκλογές: Πρώτος, με απώλειες, ο ΔΗΣΥ, μεγάλη πτώση του ΑΚΕΛ, στη Βουλή οι εθνικιστές

Ένα δύσκολο κοινοβουλευτικό τοπίο για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προέκυψε στις σημερινές στην Κύπρο, τα αποτελέσματα των οποίων δυσχεραίνουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς τα πολλά μικρά κόμματα που για πρώτη φορά εισέρχονται στη είναι αντίθετα στη λύση.

Στη νέα κυπριακή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα. Το κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει το ισχυρότερο με 30,7% αλλά με αισθητή (-3,7%) σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το ΑΚΕΛ (-7,1%) που παραμένει μεν δεύτερο κόμμα αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό  25,6%.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η σημαντική ισχυρο του εθνικιστικού ΕΛΑΜ – συγγενής της Χρυσης Αυγής – και η είσοδός του στη βουλή.

Νικητής, τηρουμένων των αναλογίων, είναι και το Δημοκρατικό που Νικόλα Παπαδόπουλου, γιου του πρώην προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου, που σχεδόν συγκρατεί τις δυνάμεις του, και παραμένει τρίτο με ένα ισχυρό ποσοστό γύρω στο 14,5%.

Στην τέταρτη θέση διατηρήθηκε η σοσιαλιστική Κ με 6,2%, και ακολουθούν η “Συμμαχία” του ιώργου Λιλληκα με 6%, η “Αλληλεγγύη” με 5,2%, οι Οικολόγοι με 4,8% και τέλος το “Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο” που εισέρχεται οριακά στη Βουλή με 3,7%.

Η αποχή ήταν μεγάλη, ξεπέρασε το 33% και έπληξε πρωτίστως τα δυο με κόμματα.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά την του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 1,8% σε 3,6%, που προώθησαν τα δυο μεγάλα κόμματα για να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τελικά αυξήθηκαν τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στο νομοθετικό Σώμα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση