Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία
Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, ανοίγουν αύριο οι κάλπες στην Τουρκία, ύστερα από την αποτυχία τού επί 13 έτη κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και την ατελέσφορη έκβαση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στους μήνες που ακολούθησαν.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν έκρυψε την ισχυρή επιθυμία του να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση του ΑΚΡ, κάτι που θα διευκολύνει τις προσπάθειές του για του συντάγματος στην κατεύθυνση της καθιέρωσης ισχυρού προεδρικού συστήματος. Μιλώντας με δημοσιογράφους στην επίσημη δεξίωση για την «Ημέρα της Δημοκρατίας» –εθνική εορτή προς τιμήν της ανακήρυξης του νεότερου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, στις 29 Οκτωβρίου 1923– δήλωσε: «Ολοι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Οταν όμως αναζητούμε στον κόσμο κοινωνίες με σταθερότητα και εμπιστοσύνη, δεν τις βρίσκουμε, κατά κανόνα, εκεί όπου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Συνήθως τις βρίσκουμε εκεί όπου υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση». Πάντως, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναγνώρισε ότι ο τουρκικός λαός «δεν θα ανεχόταν» νέες πρόωρες εκλογές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση το θα επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας. Ολες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, πλην μιας, προέβλεπαν άνοδο του από το 40,9 που απέσπασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, στα επίπεδα του 42-43%. Ωστόσο, ένα παρόμοιο ποσοστό δύσκολα θα δώσει αυτοδυναμία στο ΑΚΡ, καθώς το αριστερό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) αναμένεται να υπερβεί εκ νέου το ελάχιστο όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (10%).

Η κυβέρνηση Νταβούτογλου εκμεταλλεύθηκε, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την επιστροφή της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης στον ένοπλο αγώνα για να αποσπάσει ψήφους από το HDP, αλλά και από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει, κυρίως σε βάρος του ΜΗΡ, το οποίο εμφανίζεται από όλες τις δημοσκοπήσεις σε καθοδική τροχιά. Μόνο μία εταιρεία δημοσκοπήσεων, η A&G, προβλέπει ότι το θα κερδίσει, και μάλιστα άνετα, την αυτοδυναμία, με ποσοστό 47,2% έναντι 25,3% του κεμαλικού κόμματος CHP (24,9% τον Ιούνιο). Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην είναι διαβόητες για τις πολιτικές εξαρτήσεις τους. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι η A&G ανήκει στον αντιπολιτευόμενο όμιλο Ντογάν (Hurriyet, CNN Turk κ.ά.), ο οποίος διατηρεί μια κοσμική κεμαλική γραμμή και αποτελεί στόχο δικαστικών διώξεων το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση