Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η κρίση στη Γερμανία παραλύει Ε.Ε. – Ελλάδα
Η κρίση στη Γερμανία παραλύει Ε.Ε. – Ελλάδα

Η κρίση στη Γερμανία παραλύει Ε.Ε. – Ελλάδα

Νωρίς χθες τα ξημερώματα και ενώ τα τέσσερα γερμανικά , Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αγωνιούσαν να καταλήξουν εμπρόθεσμα σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε την απροθυμία του να συμμετάσχει σε ένα συνασπισμό «Τζαμάικα».

ια την , έβγαλε από την τσέπη ένα σημείωμα και διάβασε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι οι προσπάθειες είναι πλέον μάταιες. Κυρίως το προσφυγικό και το ήταν τα σημεία διαφωνίας. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τον κοίταξε κουρασμένη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, και του επισήμανε ότι όλα αυτά ηχούν σαν «προσχεδιασμένη συνέντευξη Τύπου». Τον κάλεσε να σκεφτεί πότε θα έχει ξανά το κόμμα του την ευκαιρία να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος. «Είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσουμε παρά να κυβερνήσουμε λανθασμένα», εξήγησε.

«Δεν είμαι εκνευρισμένη, είμαι προβληματισμένη», εκμυστηρεύθηκε σε δημοσιογράφο η Μέρκελ, διαισθανόμενη ίσως ότι πλησιάζει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας της. Κάπως έτσι βυθίστηκε στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών η ερμανία, συασύροντας σε παση και αβεβαιότητα ολόκληρη την Ε.Ε. και κατ' επέκτασιν και τη χώρα μας. Τα δύο βασικά σενάρια είναι αυτήν τη στιγμή δύο, με δεδομένη την άρνηση του SPD να επαναλάβει τη φθοροποιό συμμετοχή του σε ένα μεγάλο συνασπισμό: πρώτον, η –πρωτόγνωρη στα χρονικά της χώρας– συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας (του συντηρητικού στρατοπέδου είτε με το FDP είτε με τους Πρασίνους) και, δεύτερον, οι πρόωρες . Αργά χθες το βράδυ η Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να ηγηθεί του κόμματός της σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, τις οποίες προτιμά συγκριτικά με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα της κοινής ς. Γερμανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το θα είναι παρόμοιο και οι εναλλακτικές θα είναι πάλι οι ίδιες.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση