Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κορωνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν – Novavax για έως 200 εκατ. εμβόλια
Κορωνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν – Novavax για έως 200 εκατ. εμβόλια

Κορωνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν – Novavax για έως 200 εκατ. εμβόλια

Η Κομισιόν ενέκρινε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Novavax για την προμήθεια μέχρι και 200 εκατομμυρίων εμβολίων κατά του κορωναϊού.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι σε θέση να προμηθευτούν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Novavax, με περιθώριο επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το 2023, μόλις το σκεύασμα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Καθώς νέες παραλλαγές του κορωναϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο, αυτό το νέο συμβόλαιο με μία εταιρεία που ήδη δοκιμάζει επιτυχώς το εμβόλιό της κατά των παραλλαγών αυτών αποτελεί επιπλέον διασφάλιση για την του πληθυσμού μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα .

Η θα επιτρέψει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παραλάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η νέα μας συμφωνία με τη Novavax διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας προσθέτοντας ένα άλλο εμβόλιο, με βάση πρωτεΐνες, μια που δείχνει πολλά υποσχόμενη σε κλινικές δοκιμές», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδoυ.

Από πλευράς της, η Novavax επιβεβαίωσε τη συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να ολοκληρώσει την αίτηση προς την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για έγκριση εντός του τρίτου τριμήνου του έτους, ενώ η προμήθεια των πρώτων δόσεων θα ξεκινήσει μετά την έγκριση του EMA.

Πρόκειται για το έβδομο συμβόλαιο που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φαρμακευτική εταιρεία για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά του κορωναϊού, καθώς συμπληρώνεται το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που έχει αναπτύξει η Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων με την AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, και τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Novavax είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλια επόμενης γενιάς για σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. Το εμβόλιό της για την -19 βρίσκεται ήδη υπό κυλιόμενη από τον EMA, ενόψει πιθανής άδειας αγοράς. Η Επιτροπή έλαβε απόφαση να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο με βάση μια ορθή επιστημονική , την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, την εμπειρία της εταιρείας στην ανάπτυξη εμβολίων και την παραγωγική της ικανότητα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση